Клеопатра Алхимикът
Клеопатра Алхимикът

Клеопатра Алхимикът е една от четири жени алхимици, които са работили по създаването на известния Философски камък. Освен нея Мария Еврейката, Медера и Пафнутия. Тя живее през последния забележителен период в историята на Александрия, когато градът все още е населен с непредубедени учени. Някои от най-ценните й открития са включени в книгата й „Хрисопея“, която може дори да съдържа ключа за трансмутация на неблагородни елементи в злато.

Алхимията е дисциплина за елита, забранена за мнозина в древен Египет. Мистичните знания и сложни умения, необходими за практикуването й, изискват обширно и продължително образование и уникални способности. Въпреки това разликата между Египет и много други места на Земята е огромна. На жените, които живеят близо до Нил, е позволено да се занимават с наука и са високо оценявани за успехите си. Няма дискриминация сред учените в никоя среда – особено в Александрия – и тази ситуация помогна на жените да процъфтяват като учени.

Историята на алхимията е пълна с празни места, които може и никога да не бъдат запълнени. Нещо повече, много от древните открития по-късно са били присвоени от учени и изследователи, които в следствие са запомнени с това, че са дали на света нещо, което всъщност е било известно векове или дори хилядолетия преди те да го „открият“. Въпреки това, някои от забележителните постижения на древните хора все още са известни.

Аламбик

Дали тя е била и лечителка?

Клеопатра Алхимикът е запомнена като жена най-вероятно с гръцки корени,

която е живяла в Александрия през 3 век сл. н. е., където е била философ и писател. Нейните експерименти в практическата алхимия са най-известни с това, че са един от четирите опита на жени алхимици да произведат известния философски камък. Знае се също, че тя създава един много ранен химически инструмент, наречен аламбик.

Някои изследователи предполагат, че Клеопатра Алхимикът и Клеопатра Лечителката може да са една и съща жена. Паралелно има и скептични гласове, които отричат. Един писател, който се опитва да разреши проблема с тази мистериозна жена, е Мерилин Огилви, която пише:
„Много различни източници заобикалят лицето, известно като Клеопатра. Според един от тях, тя е лекар, за който се споменава в писанията на Хипократ; според втори, тя е алхимик, който бил последовател на Мария Еврейката.

През Средновековието информациите се объркват и е добавено и трето обстоятелство. Името на египетската царица Клеопатра е свързано с работата както на Клеопатра Лекарят, така и на Клеопатра Алхимикът. Въпреки че както историците на медицината, така и историците на алхимията се позовават на едни и същи древни източници, техните интерпретации на тези източници зависят от личните им пристрастия – независимо дали търсят лекар или алхимик.

Могла ли е да създаде сребро и злато?
В елинистически Египет Клеопатра вече може да намери много вълнуващи ресурси по рафтовете на великата библиотека. Има и силен научен кръг, който изследва много интересни теми, включително най-мистериозните, свързани с химията и физиката.

Много подробности от живота й са неизвестни, но се подозира, че е била свързана с училището на Мария Еврейката и Комарий, известните алхимици.

Най-големите им постижения са създаването на сложни апарати за сублимация и дестилация. Изглежда, че Клеопатра е починала през 4 век сл. н. е., но подробностите около смъртта й остават неизвестни.

Само три произведения на тази забележителна жена са оцелели досега: Διαλογος φιλοσοφων και κλεοπατρας (Диалог на Клеопатра и философите), Εκ των Κλεοπατρας περι μετρων και στναθμω (За мерките и теглилките) и най-известната Κλεοπατρης χρυσοποια (Хрисопея на Клеопатра).

Хрисопоея е лист от папирус с описание на нейните най-забележителни изследвания. Копие от папируса се намира в Лайденския университет в Холандия. Думата „хрисопея“ пък може да се преведе като „правенето на злато“.

Папирусът е пълен със символи и рисунки, които са описани по много прост начин. Едно от изображенията показва змия, която яде опашката си – това е символът на вечното завръщане, много популярно изображение в древността. Има и инструмент, подобен на добре познатия химически апарат, наречен керотакис. И накрая, има символ на звезда и полумесец – което означава превръщане на оловото в сребро. Това означава ли, че Клеопатра е успяла в опитите си да трансформира металите? Правила ли е сребро? Или може би дори злато? Отговорите остават неизвестни…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви