Жени Николова

Нашите деца могат и  заслужават  да спортуват. Всички деца ще заобичат спорта, ако бъдат правилно мотивирани за това и имат на разположение спортни бази. Мотивацията зависи и от нас –  възрастните, да им  покажем, да ги насочим.

В Бургас, както и в много други градове липсват достатъчно спортни площадки, спортни бази, където подрастващите  да практикуват различни спортове. Възпитавайки децата си, чрез спорт и приучавайки ги на спортна дисциплина,  те ще знаят, че това е единият от пътищата към позитивен начин на живот.

Днес с нашата персонална фитнес инструкторка Жени Николова ще говорим по темата за спорта сред децата, в училищата и извън тях. Ще говорим за проблемите, свързани с отлива на интерес на подрастващите към спортните занимания.

Жени, има ли много спортуващи деца и подрастващи при теб? Има ли интерес към фитнес спорта от страна на учащите?

Имала съм записани ученици при мен от различни възрасти. Най малкия беше на 8 г. Баба му го записа при мен, той сам искал да ходи на фитнес. Детето идваше с голямо желание и след това показвало упражнения на 6г си .малко братче и на баща си. Беше любопитко и възприемаше много бързо. Да има интерес, но проблемът е комплексен и разнопосочен.

Какъв е проблемът при желаещите да спортуват ученици?

Има много пълни деца. По-пълните от тях  бързо се изморяват, кардио тренировки не желаят да правят, при тях всичко е насила. Ако родителите не настояват, почти веднага ще се откажат от тренировките.

Има и деца, които страшно много обичат спорта. При мен лятото се записа ученик, който съчетаваше фитнеса  с ветроходство. Въпреки, че беше дошъл с родителите си на почивка в града.

Родителите трябва да се интересуват и от хранителния режим на децата си. Често неправилното хранене, води до напълняване, затлъстяване, а от там и до нежелание да се спортува. Детето по този начин става лениво, латентно и се обездвижва.

При мен са спортували деца, които  едновременно  ходят и на народни танци. Те са изпълнени с плам и всичко си изпълняват с желание. Даже са ме питали, утре какво ще правим. Харесва им това, което сме правили и са с очакване за следващата тренировка, а това е много приятно за мен. Културата започва да се изгражда първо от дома, с помощта на родителите.

Искаш да кажеш, че по твои наблюдения, деца, които спортуват по два и повече спорта, са по-активни от останалите?

Разбира се, учениците посещавали друг спорт, много бързо се „влюбват“ във   фитнеса. Добре са раздвижени и за това упражненията, които правим  са им лесни.

Как стоят нещата при другите, които не са толкова активни?

При другите нещата са много зле. Аз тепърва започвам да ги раздвижвам. При тях координация, баланс, всичко липсва. Лесно се изморяват и аз ги усещам, как сами са разочаровани от себе си.

Споделят ли своето разочарование? Какво казват? Защо се получава така, според тях?

Казват, че на повечето места в училище нищо не правят, а  и това си проличава, като дойдат при мен. Учениците са обездвижени, с изкривени стойки, прегърбени.

Споменахме и храненето с различни нездравословни храни. Кои са те?

Много деца се хранят с храни, които съдържат така наречените  – транс мазнините.  Но тези храни се продават навсякъде   около тях и е нормално е да ядат това, което има. Тъпчат се с чипсове, солети, гризинки. Да не говорим за тестените и захарните храни, като – пици, дюнери, шоколади, всякакви вафли. Детето не трябва да се лишава от и от тях, но всичко трябва да се прави с мярка и норма. Това зависи от заинтересоваността на родителите.

Какъв е резултатът на живот без спорт за децата? До къде стигат подрастващите, когато не ги влече спорта, нямат интерес и мотивация?  Не им се настоява и не се насочват към различни спортни дисциплини.

Да кажем, че почват да пушат и да използват наркотици от малки. В дворовете на училищата мирише на трева, а ние говорим за спорта. Какъв фитнес и тренировки, като всичко е незаинтересовано. Колко по-зле ще става, ако самите училищни институции, родителите и всички ние, като общество, не се замислим върху този изключително сериозен проблем.

Често обвиняваме родителите. Какво мислиш ти, като човек, който работи със спортуващи деца?

Възпитанието, както казах, тръгва от дома, но не е само там проблемът. Това е верига – родители, училище, общество, институции. Много често  родителите се спасяват сами, поотделно. Те  правят каквото могат за децата си, но е важно и обществото. А то  е болно и общество, като смисъл, няма.

Каква е тук основната роля на родителите? Какво се изисква да направят те, когато виждат, че детето им има интерес към спорта и когато виждат, че детето им няма такъв?

Вижте, има деца, които сами си избират спорта който да практикуват. На тях им е нужно поощрение от страна на родителите, подкрепа и мотивация. Други родителите, които виждат, че детето не спортува, но има интерес, го  насочват.

Трети виждайки, че детето няма интерес, се стремят да го събудят. Тук вече, ако родителите останат пасивни, не е добре. За това ролята на родителите е най – важна. Дали детето ще спортува или не, зависи най-вече от тях. В училище е недостатъчно.

Моят  син е на 15г. и също посещава фитнес залата. Ние, като родители, настоявахме да тренира заедно с нас. Сега свикна и му харесва. Доволен е от себе си и ние от него. Това е една отговорност, която той сам поема за себе си като разумен човек, но с наша подкрепа и подтик. „Апетита идва с яденето“.

Как трябва да се хранят здравословно децата? Какво ще кажеш за хранителните навици на повечето с които си работила, като фитнес инструктор?

Много често в забързаното ежедневие не мислим за това, как  хранителните навици на децата се  изграждат  погрешно. Все по рядко се хранят с домашно приготвена храна. Плодовете и зеленчуците са рядко в менюто на децата. За това имунитетът им е слаб и лесно се разболяват, и трудно оздравяват. Енергийните напитки и газираните се пият много и за това няма контрол. Тровим си децата. Безотговорни сме самите ние.

 

Нашият фитнес треньор Жени Николова е на разположение на всеки, който иска да тренира с нея или да запише своите деца за тренировки.

Жени Николова изготвя и здравословни хранителни режими, спортни програми и други.

За повече информация може да се свържете с нея на личния и номер – 0898 37 52 81.

Или на Фейсбук страницата и  https://www.facebook.com/fitnesinstruktorburgas.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви