църква
Църква

Днес Църквата почита св. равноап. Аверкий, еп. Йераполски, чудотворец, както и св. мчци Александър еп. и Ираклий воин, също и преп. Лот Египетски.

Свети Аверкий живял през II век.

Имал онази силна вяра в Христос на първите християни и нравствено чист живот. А благодарение на високото си образование, успявал да учи другите на истинската вяра и праведност. Постоянно обикалял по градове и села да проповядва Христовата вяра, както правили апостолите през I век, и затова е получил званието равноапостол, предава БТА.

С проповедническа цел свети Аверкий обиколил Киликия, Сирия, Месопотамия, бил и в Рим.

След смъртта на свети Папий християните в град Йерапол в област Фригия (Западна Мала Азия) единодушно го предложили да бъде ръкоположен за техен епископ. На високия пост Аверкий не намалил, а усилил усърдието си.

Помнят се неговите думи: „Не е достатъчно някой да изглежда като водач, но трябва и наистина да е такъв!“,

тоест да увеличи своите трудове, когато заеме по-висок пост. Изпълнявал точно казаното от Господ: „Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб. Защото и Син Човешки не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина“ (Марк 10:43-45).

И Аверкий приложил тези думи в живота си. Дейността му в Йерапол била свързана с много трудности.

В началото на неговото служение, като епископ в града, християните били твърде малко. Но с много работа и висок личен пример той успял да увеличи броя на членовете на Църквата. Затова Бог го подкрепял и му дал дарбата да върши много чудеса с молитва и призоваване на Божията сила.

Житиеписецът отбелязва, че много езичници в различните страни, в които Аверкий проповядвал, били спечелени за вярата и се присъединявали към малките преди това християнски общности.

Свети Аверкий починал в мир през 165 г., на 72 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви