Чифт дънки на Levi’s от 1880 година бяха продадени на търг в малък град в Ню Мексико за впечатляващата сума от 87 000 долара.

Дънките, намерени в изоставена мина от „дънков археолог“, бяха закупени от 23-годишния Кайл Хънтър и Зип Стивънс, който е ветеран в пазара на модни винтидж находки.

„Нямахме план да купим заедно дънките допреди началото на търга, така че резултатът е доста странно съвпадение“, казва Стивънсън пред CNN.

Сумата, за която двамата закупуват дънките, е 87 400 долара, която е една от най-високите цени за подобни панталони. 23-годишният Хънтър плаща 90% от сделката, докато Стивънсън е допринесъл с останалите 10%.

Ветеранът по винтидж мода управлява сервиз за дънкови дрехи в Лос Анджелис от близо три десетилетия, но никога не е намирал чифт като този.

„Тези дънки са изключително редки, особено в това фантастично износено състояние и размер“, казва той пред CNN.

Стивънсън чува за първи път за чифта преди около пет години, когато е открит в американския запад от Майкъл Харис, който е претърсвал най-малко 50 изоставени мини в продължение на пет години и не е намерил дънки със същото качество.

Съществуват само няколко подобни чифта, но те се съхраняват в музеи и са твърде деликатни за носене.

Тези дънки обаче са изненадващо запазени и издръжливи, така че определено могат да се носят повторно.

Според Стивънсън, има няколко леки петна по тях, които биха могли да се нуждаят от малко поправяне, но иначе материята е здрава и изключително лека.

„Лесно мога да си представя Джони Деп или Джейсън Момоа да ги носят“, казва той.

Търгът се проведе в Durango Vintage Festivus в покрайнините на малкото градче Ацтек. Четиридневният фестивал се организира от експерта по винтидж деним Брит Ийтън, който описва намирането на артикули като този за изключително привличащо вниманието.

„Имах нужда от подобно нещо, което да провокира хората да дойдат. Знаех, че тези дънки ще свършат работа“, казва той пред CNN.

Допълва, че намирането на подобен чифт е веднъж в живота, като повечето дънки, изровени от миналото, се продават за скромната цена от 100 долара.

Итън признава, че първоначално не е възнамерявал да продава дънките, поради което ги предложил на тази цена. Но като се има предвид тяхната рядкост, той не е изненадан, че са се намерили смелчаци, които да направят подходяща оферта.

Макар и емблематични за американския запад, дънките свидетелстват и за тъмен епизод от историята на страната. Вътрешен джоб е отпечатан с фразата

„Единственият вид, произведен от бял труд“. Wall Street Journal цитира говорител на Levi’s, който обясни, че компанията е използвала този лозунг след въвеждането на Закона за изключване на Китай през 1882 година.

Тогава се забранява на китайски работници да влизат в САЩ. Levi’s изоставят тази политика и лозунга през 1890 година, а законът е отменен през 1943 година.

Относно това какво смятат да правят Стивънсън и Хънтър с дънките, те обмислят да ги предложат за продажба на заинтересуван купувач. Не изключват варианта и да ги изложат в музей, като „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Засега обаче дънките се съхраняват в сейф близо до магазина на Стивънс в Ел Ей и са достъпни за гледане само след уговорка.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви