Почти всички обичаме да ядем сладко, но пък същевременно знаем, че захарта е един от най-големите врагове на здравето ни. След като изхвърлим захарта от хранителния режим, почти веднага започват да се забелязват значителни промени.

Естествените захари, които се намират в плодовете, млякото и други храни, не вредят на организма. Те са полезни за здравето и могат да се консумират и в по-големи количества чрез гореспоменатите храни.

Междувременно обаче преработените и рафинирани захари са много неблагоприятни за тялото ни.

Тяхното отстраняване от хранителния режим може да повлияе драстично на здравословното ни състояние. Можете лесно да заместите тези захари с мед, стевия или кленов сироп.

Какво се случва след първата седмица без захар в менюто?

Само седмица след спирането на захарта вече ще можете да забележите промените.

Ако досегашният ви начин на живот е включвал консумирането на преработена храна, сокове, газирани напитки и захари, вероятно все още ще сте в етапа на детокс.

В крайна сметка захарта е зависимост и, както и при останалите пристрастявания, преди да се отървем от зависимостта е нужно да се справим с някои кризи. През първата седмица е възможно да усещате вълчи глад за захар, тревожност, дори и симптоми на депресия.

Тези симптоми обикновено започват да отшумяват след първата седмица, но в зависимост от количеството захар, което сте консумирали до този момент, могат да продължат и малко по-дълго.

Ако сте имали по-умерен прием на захар до този момент, ако сте се хранили с богата на протеини, фибри и полезни мазнини храна, след тези седем дни би трябвало да се усещате много по-добре.

Ще бъдете по-енергични, а настроението ви ще се подобри.

Какво се случва след месец, а след година?

Един месец, след като спрете захарта, желанието ви за десерти ще изчезне и вместо това ще имате повече глад за протеини и листни зеленчуци.

Ако изкарате цяла година без преработени захари, здравето ви значително ще се подобри. Тялото ви ще се адаптира към новия начин на хранене, а е възможно и да свалите някой друг килограм.

Разбира се, поглезването с нещо сладко от време на време не е забранено. Основната цел е да се храните здравословно през по-голямата част от времето. Целта е режимът ви да се трансформира от предимно базиран на преработени храни и захари към „сладкото като изключение“.

Ако решите да се подложите на това предизвикателство и да спрете захарта, ето някои положителни ефекти, които ще усетите върху себе си:

Теглото ви ще се стабилизира

Зависимостта от захарта е реална. Колкото повече ядете, толкова повече ви се яде. Това е особено валидно, ако консумирате много преработени захари, които се съдържат в мазните и „фаст фууд“ храните с високо съдържание на въглехидрати.

Ако се отървете от тези захари, тялото ви ще е благодарно, че няма да се бори с излишните калории.

В началото ще усещате непоносимо желание за сладко, но, когато тялото се отърве от токсините, тогава ще спрете да изпитвате този постоянен глад за сладко. Тялото ви ще се успокои и излишните килограми ще изчезнат.

Ще имате повече енергия

Когато сме уморени, често консумираме храни или енергийни напитки, които съдържат голямо количество захар, защото искаме нещо, което да ни „повдигне“ бързо.

Иронията идва от това, че по този начин лишаваме тялото от енергия. Цялата захар, която вкарваме в тялото, блокира способността на организма да поддържа енергията ни на максимално ниво.

В такива моменти не посягайте към шоколад или напитки с много кофеин и захар. По този начин ще избегнете големите спадове и скокове в нивата на кръвната захар, които всъщност ви карат да се чувствате уморени.

Кожата ви ще е по-здрава и красива

Не е тайна, че захарта влошава акнето и причинява появата му. Ако не можете да се справите с кожните проблеми с помощта на козметика, то помислете дали не трябва да елиминирате захарта от хранителния ви режим.

Много хора, които са взимали това решение, след време потвърждават, че състоянието на кожата им се е подобрило.

Храносмилането ви ще се подобри

Храносмилателната ни система обича фибрите и не се разбира с тежките за преработване храни, включително захарта.

Ето защо изключването на захарта от хранителния режим оказва значителен ефект върху функционирането на храносмилателната система. Стомахът и червата започват да усвояват храната по-лесно.

Гладът ви за захар ще изчезне

Вярвате или не, напълно реалистично е да се отървете от постоянния глад за нещо сладко.

След време любимите ви шоколадови бонбони ще станат прекалено сладки за вас и ще се наслаждавате най-много на вкуса на плодовете и естествените захари, които се съдържат в тях.

Когато след месец-два опитате любимата си торта, ще осъзнаете колко сладка е всъщност.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви