Арт-инсталация на Божана Славкова – „Промените си ти“ ще може да бъде видяна от 25.10 до 14.11 в Бургас. „Промените си ти“ ще бъде позиционирана до Часовника от страната на Община Бургас.

Ето какво Божана казва за арт-инсталацията:

„Въпреки неoспоримите последствия от климатичните промени,случващи се сега и около нас, все още много хора смятат, че те нямат никаква индивидуална сила и отговорност върху климатичната криза. Едновременно с това климатичната вина и климатичната депресия oмаломощават хората и правят действията им да изглеждат безсмислени.

Когато човек няма надежда за бъдещето си, той става безсилен и бездействен, но когато е бездействен, той убива надеждата за бъдещето си.

Хората трябва да бъдат овластени по позитивен начин, да се видят като реална част както от създаването на проблема, така и от неговото решение.

Как да се видят? Чрез огледала, разбира се.

“Промените си ти” е арт-инсталация в градска среда – с начало в центъра на Бургас – Часовника (с намерението после да обиколи още български градове), съставена от огледала с послания, рисунки и QR кодове.

Когато бъдат сканирани, те ще отвеждат към сайтa на инициативата (https://honestlyimbozhana.wixsite.com/youarethechanges ), от който ще научите за конкретни екологични проблеми и решенията им. Ще можете да видите собствения си лик в проблемите и решенията.

Смятам, че „промяна“ може да значи много неща – промяната може да ни изпепели, но може и да се възползваме от това, че трябва да се променим, за да променим себе си и света към по-добро.

Затова проектът ми се казва „Промените си ти“ – защото всеки от нас е част от голямата картинка – малка промяна в голямата. Ние сме както климатичните промени, така и тяхното решение. Ние избираме каква промяна да бъдем.“

Проектът е финансиран от WWF покрай тяхната програма Climate heroes и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

Последвайте Instagram профила @youarethechanges и не забравяйте да ползвате хаштага #youarethechanges когато се снимате с арт-инсталацията.

За Божана Славкова:

Божана Славкова е млад творец, творящ в сферите на музиката (свири на флейта, композира), литературата (основно поезия – печели конкурси като „Петя Дубарова“, „Веселин Ханчев“, „Стоян Михайловски“, „Георги Давидов“ и много други), киното (като режисьор, сценарист, асистент режисьор), визуалните изкуства, театъра (включително сетивния и вербатим театър), пърформанса.

Божана учи за последна година в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас с профил флейта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви