„Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ поиска демонтиране и преместване на паметника на Альоша в Бургас.

Писмото вече е входирано в Общински съвет-Бургас.

„Това, което се случи в Украйна и продължава да се случва, има негативни последици и за България, и ние не трябва да оставаме безучастни. Неведнъж е повдиган въпросът за паметника на Съветската армия, известена като Альоша, който се намира в центъра на Бургас. Това грозилище се извисява 70 години на площада и се е превърнало в някакъв руски символ„, смятат от ОЗБГ.

Според тях е време статуята да бъде демонтирана и преместена на друго място, по-далеч от центъра на Бургас и това да стане възможно най-скоро.

На мястото на Альоша да се издигне паметник на заслужил българин, а не на чужденец. Левски, Ботев, Райна Княгиня, цар Симеон I, кап. Списаревски и др. са много по-достойни да заемат мястото на руската статуя“, продължават от организацията.

Припомня, че от началото на войната в Украйна Альоша се превърна в разделителна тема за много бургазлии. Част от тях искат неговото премахване, а други да не бъде пипан.

Вече няколко пъти върху паметника беше посягано и той беше изрисуван или нацапан с различни бой и обидни надписи. Това наложи общината да сложи камери, за да намали посегателствата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви