Административният ръководител – Председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова и директорът на Средно училище „Йордан Йовков“, Анна Пенева, подписаха споразумение за сътрудничество между съда и училището.

Бургаското школо посрещна втори випуск ученици, паралелка с профил „Съдебна администрация“, които гостуваха в Съдебна палата – Бургас.

Председателят на съда посрещна младите хора с убедеността, че те ще бъдат новото попълнение съдебни служители в институцията.

„Работата на съдебния служител е високоспециализирана и важна в осъществяването на правораздавателната дейност на нас, съдиите. Вярвам, че с подкрепата на магистратите и служителите в Окръжен съд – Бургас, ще успеете по време на обучението си да изучите, практикувате и усъвършенствате избрания от Вас профил. Съдът ще се развива с мотивирана и отговорна съдебна администрация“, коментира съдия Темелкова.

Съдия Темелкова изнесе първия открит урок по право и запозна осмокласниците с институциите, които работят в Съдебната палата.

Тя разказа за видовете дела, които разглежда Окръжен съд – Бургас – наказателни, граждански, търговски, фирмени и дела в несъстоятелност.

Функциите на отделните деловодства, които по-късно учениците посетиха при тази своя първа визита в съда. В края на изнесената съдебна беседа съдия Темелкова и г-жа Пенева подписаха 5-годишно споразумение за сътрудничество, съгласно което, съдии и съдебни служители ще изнасят открити уроци, ще подпомагат учениците в тяхното кариерно ориентиране, професионалната им подготовка и бъдещата им реализация.

Учениците получиха като подарък книжки – Конституцията на Република България и информационни брошури за опасностите в дигиталния свят, осигурени от Висшия съдебен съвет по Образователната програма, която и тази учебна година ще осъществяват съвместно бургаските Окръжен и Районен съд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви