ЕП подкрепи членствотона България и Румъния в Шенген
ЕП подкрепи членствотона България и Румъния в Шенген

Европейският парламент /ЕП/ призова днес Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа „за“, 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха, предаде БТА.

ЕП „изразява изумление“ от това, че от 2011 г. Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение. Въпреки че многократно бе призоваван за това от евродепутатите и Европейската комисия. Отчита се, че още през 2011 г. държавите бяха изпълнили  необходимите условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

ЕП настоятелно призовава Съвета на ЕС да предприеме необходимите стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г. Като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по вътрешните граници за държавите в началото на 2023 година. Евродепутатите приветстват това, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите. Въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки.

Допълва се, че приключването на процеса на оценка по Шенген за България и Румъния и готовността на двете страни да приложат изцяло шенгенското законодателство бяха потвърдени първоначално от експертите от работна група и в заключенията на Съвета на ЕС от 9 и 10 юни 2011 година. На 8 юли 2011 г.

Съветът на ЕС потвърди, че са изпълнени необходимите условия за защитата на данните, охрана на въздушните, сухопътните и морските граници. Както и за полицейското сътрудничество, Шенгенската информационна система, визите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви