Европарламента
В Европарламента коментират Шенген
Евродепутатите ще преразгледат правилата за временен граничен контрол в Шенгенското пространство за свободно движение и ще приемат резолюция относно членството на България и Румъния на следващата си пленарна сесия.
Във вторник по обяд пленарната зала ще гласува резолюция относно присъединяването на България и Румъния към Шенген, с което ще се обобщят аргументите, изказани по време на дебата в пленарната зала на 5 октомври. Мнозинството от членовете на ЕП призоваха държавите членки да признаят, че България и Румъния отговарят на критериите за Шенген и трябва да бъдат приети в зоната за свободно пътуване възможно най-скоро.
Във вторник следобед членовете на ЕП ще обсъдят със Съвета и Комисията контрола по вътрешните граници в рамките на Шенгенското пространство за свободно движение, след решение на Съда на ЕС.
През април Съдът постанови, че граничен контрол поради сериозни заплахи може да бъде установен за срок до шест месеца и може да бъде удължен само при възникване на нова заплаха, освен ако не са налице изключителни обстоятелства, които излагат на риск цялостното функциониране на Шенгенското пространство.
Очаква се евродепутатите да призоват органите на държавите членки да спазват действащите правила на Шенгенското пространство за свободно движение, което за мнозина е едно от основните постижения на интеграцията в ЕС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви