Божана Славкова

Екологичната арт-инсталация „Промените си ти“ на младия бургаски творец Божана Славкова ще можете да видите от 17.10 до 5.11 .  Тя ще бъде позиционирана до Часовника от страната на Община Бургас.

Ето какво Божана казва за арт-инсталацията:

„Въпреки неoспоримите последствия от климатичните промени, случващи се сега и около нас, все още много хора смятат, че те нямат никаква индивидуална сила и отговорност върху климатичната криза.

Едновременно с това климатичната вина и климатичната депресия oмаломощават хората и правят действията им да изглеждат безсмислени. Когато човек няма надежда за бъдещето си, той става безсилен и бездействен, но когато е бездействен, той убива надеждата за бъдещето си.

Хората трябва да бъдат овластени по позитивен начин, да се видят като реална част както от създаването на проблема, така и от неговото решение.

Как да се видят? Чрез огледала, разбира се.

“Промените си ти” е арт-инсталация в градска среда – с начало в центъра на Бургас – Часовника (с намерението после да обиколи още български градове), съставена от огледала с послания, рисунки и QR кодове.

Когато бъдат сканирани, те ще отвеждат към сайтa на инициативата (https://honestlyimbozhana.wixsite.com/youarethechanges ), от който ще научите за конкретни екологични проблеми и решенията им. Ще можете да видите собствения си лик в проблемите и решенията.

Смятам, че „промяна“ може да значи много неща – промяната може да ни изпепели, но може и да се възползваме от това, че трябва да се променим, за да променим себе си и света към по-добро.

Затова проектът ми се казва „Промените си ти“ – защото всеки от нас е част от голямата картинка – малка промяна в голямата. Ние сме както климатичните промени, така и тяхното решение. Ние избираме каква промяна да бъдем.

Проектът е финансиран от WWF  по програма Climate heroes и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

Последвайте Instagram профила @youarethechanges и не забравяйте да ползвате хаштага #youarethechanges когато се снимате с арт-инсталацията.

Прегърнатите дървета на Божана Славкова

За Божана Славкова:

Божана Славкова е млад творец, творящ в сферите на музиката (свири на флейта, композира), литературата (основно поезия – печели конкурси като „Петя Дубарова“, „Веселин Ханчев“, „Стоян Михайловски“, „Георги Давидов“ и много други), киното (като режисьор, сценарист, асистент режисьор), визуалните изкуства, театъра (включително сетивния и вербатим театър), пърформанса.

Божана учи за последна година в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас с профил флейта.

Миналото лято тя осъществи в Бургас първата си арт-инсталация „Прегърната природа“, която облече в цветни плетки дърветата до Пантеона.

„Прегърната природа“ все още се развива, дори на 23.10 тя ще бъде поставена в парка на Американския университет в Благоевград, съпътствана от много интересни събития.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви