Механизъм за компенсация на потребителите
Механизъм за компенсация на потребителите

Временен механизъм за енергийни компенсации до средата на 2023 година и за тяхното финансиране е разработен от служебното правителство и се публикува за обществено обсъждане. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика. Схемата е изцяло съобразена с европейския регламент, приет на 6 октомври.

Предвидено е да облагат свръхпечалбите не само на държавните енергийни дружества, но и на всички останали, за да се платят компенсации на потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове.

За битовите потребители е предвидено да останат на регулирания пазар на електроенергия и да се въведат две ценови тарифи.

„Тоест, ако потребяваш до една количество, да плащаш една цена. И над определено потребление цената да бъде друга. В крайна сметка да е по-фокусирано към по-уязвимите групи на населението“, каза Христо Алексиев.

Компенсациите за небитовите потребители също ще бъдат съобразени с европейския регламент, като ще се насърчава пестенето на енергия. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира идеята за две тарифи на цените за битовите потребители:

„Две тарифи за битови потребители е безспорно по-добре, отколкото е сега. Но не е най-доброто решение. Защото до 250 или 300 киловатчаса, колкото ще се приеме месечно за всички евтин, субсидиран ток, значи, че продължаваме да субсидираме богатите. А те нямат нужда от субсидии, макар и до този праг“.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов приветства създаването на този механизъм за компенсации, но изрази съмнение, че Народното събрание ще възприеме схемата да се облага и свърхпечалбата от зелената енергия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви