Ножът кукри - оръжието на гурките
Ножът кукри - оръжието на гурките

През 1814 г. британската армия за първи път се сблъсква с непалските войници, известни като гурки. Докато и двете страни първоначално са врагове, по-късно британците приемат гурките като едни от тях. И много се променя в групата, откакто започва да се бори за Короната… Едно нещо обаче остава същото: ножът кукри.

Гурките
Народът гурки е местен за Непал и части от Индия. Те стават известни, когато Кралство Горка се бие с Британската източноиндийска компания по време на Англо-непалската война от 1814-16 г. Конфликтът възниква поради граничен спор, като компанията нахлува в Непал. Британците обаче са много впечатлени от уменията и свирепостта на опонентите си и ги наричат „гурки“.

След като Великобритания установява контрол над Индия, гурките стават неразделна част от тяхната бойна сила, доказвайки своята храброст многократно. През 1947 г., когато Индия постига независимост, непалските войници получават възможност да се бият или за Великобритания, или за Индия – и мнозинството избират да останат в Индия, макар някои остават в британската армия.

Към 1 април 2021 г. 4100 непалски войници служат на Великобритания в Бригадата на гурките.

Но като допълнение към репутацията си на храброст, тези воини са известни и с това, че носят един много специален нож – кукри.

Острието Кукри
Един от най-лесните идентификатори на гурките са техните остриета. Известно още като „Ножът на Гуркха“ и „Острието на Гуркха“, хладното оръжие се носи от векове, като най-старото такова принадлежи на Дравия Шах, живял през 16 век. Като се има предвид това, смята се, че историята му започва през 13-ти век, а някои историци го датират дори от времето на Александър Велики.

Днешните гурки носят по всяко време два такива ножа. Първият е с церемониална цел, а вторият се използва за различни практически задачи.

В Непал оръжията се правят от Biswakarma Kami като стандартната им дължина е между 40-45 сантиметра, а теглото обикновено е между 0,5 и 1 килограм.

Оръжията са изковавани от стомана и имат прорез в края на острието, което гарантира, че кръвта и сокът ще изтекат на земята,

вместо да правят дръжките, които се правят от твърда дървесина или рог на воден бивол, хлъзгави.

Острието има пет основни приложения, които варират от съвсем прости до убиване на вражески войници.
• Сечене – войниците могат да използват острието си, за да цепят дърва, ако трябва да запалят огън
• Дърворезба – кукри може да реже дърво, в случай че гурките трябва да изработят инструмент
• Копаене – ост позволява войникът да рови в земята ез опасностда го пвреди
• Клане – острието може да се използва и за клане на диви животни
• Убиване – въпреки че кукри има много функции, основната му цел е да убие врага

Има легенда, която гласи, че след като ножът бъде изваден от ножницата си, той трябва да опита кръв, преди да бъде прибран.

През 2010 г. гурка на име Бишну Прасад Шреста се вози във влак, когато е нападнат от въоръжени бандити. След като ограбват войника, групата се насочва към тийнейджърка, което кара Шреста да извади своя кукри. С него той успява да рани трима преди бандитите от своя страна да успеят да наранят сериозно лявата му ръка. Но все пак Бишну успява да вземе обратно онова, което те бяха задигат от него и други във влака.

Съвсем заслужено Шреста става известен в страната си със своята смелост. Той обаче отказва награда от семейството на момичето, като казва: „Борбата с врага в битка е мое задължение като войник. Да се справя с бандитите във влака е мой дълг като човешко същество.“

Влиянието на острието върху поп културата

За гурките не е само традиция да носят кукри, тъй като оръжието все още е ефективно и на бойното поле.

Холивуд също му обръща внимание. Той се появи в хитовия сериал на HBO „Game of Thrones“, в ръцете на героя на Джеръм Флин, Брон. Ловецът Крейвън от комиксите за Спайдърмен също понякога използва ножа, както и Джонатан Харкър, ловецът на вампири в „Dracula“ на Брам Стокър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви