Димитър Ганев: Елитът подценява ситуацията
Димитър Ганев: Елитът подценява ситуацията

От много години социолозите не са виждали толкова отчетливо да се откроява един проблем в тревогите на хората. А именно: цените и инфлацията. Това се задържа през последните десет месеца и тенденцията се засилва. Това обясни в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. Той смята, че по-голямата част от елита подценява ситуацията.

„Те не си дават сметка за социалното напрежение, което може да се излее буквално след няколко месеца. И тогава вече всички тези оправдания в момента да бъдат като сценка в детска градина.“

Дори сега да тръгнем към нови избори, общественият натиск в следващите месеци ще е толкова силен, че ще опитва да сближи основните актьори да се направи някакъв кабинет, отбеляза Ганев.

Зад казуса с руския посланик Елеонора Митрофанова и присъствието ѝ на откриването на 48-ото НС политологът вижда много твърдия през последните няколко месеца евро-атлантически курс на ГЕРБ. Партията го използва, за да излезе от политическата изолация в последните две години.

„Това е ясен опит от страна на ръководството на ГЕРБ за категорично позициониране с цел търсене на нови партньорства.“ Паси и Плевнелиев са мост към пространството на ДБ и ПП, подчерта Димитър Ганев.

Той изрази мнение, че ако ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС и „Български възход“ и разчита на подкрепа и от други депутати, „това ще е страшно нестабилно, много некрасиво, буквално ще се срине за не повече от 3-4 месеца, ще нанесе тежка електорална щета на ГЕРБ“.

„Засега не виждам друг вариант, който ни остава, извън удължаване на живота на служебния кабинет, разпускане на това Народно събрание и избори някъде през февруари.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви