Колко пъти е бил намиран Ноевият ковчег
Колко пъти е бил намиран Ноевият ковчег

Митът за потоп, изпратен от разгневен бог, за да накаже човечеството като удави почти всички, се появява в изненадващ брой култури. От Гун-Ю в древен Китай до вавилонския мит, който може да е вдъхновил Библията. А в нея Ноевият ковчег получава и името си, според името на неговия създател.

Въпреки че вероятно се основават на спомени за древни наводнения, тези митове не бива да се приемат буквално. Във версията на Библията, например, човек натоварва лодката си с по две от всяко животно. Това е  удивително постижение, като се има предвид, че вероятно никога няма да открием всички видове на планетата. След това оцелява потоп (а и самите животни) и повторно заселва Земята. В този процес вероятно е имало доста кръвосмешения поне през първите няколко поколения.

Истински ли е Ноевият ковчег?

Въпреки неправдоподобността на мита (ако трябва да се приеме буквално), има редица хора, някои от тях с ресурси да действат, които вярват, че Ноевият ковчег е истински. И че все още може да лежи някъде на сушата или в океана, и да бъде намерен. Като по някакъв начин е избягнал разграждането и ерозията в продължение на хиляди години.
Християните, които вярват в Ковчега, са склонни да мислят, че той е на планината Арарат в Турция, където е останал неоткрит, докато те не са се появили. Защото хората, които наистина вярват в кораба, са склонни доста често да смятат, че са го намерили.

Открит през 1900 г
Мъж на име Джордж Хагопян твърди, че е открил Ковчега не веднъж, а два пъти, цял един път повече, отколкото е необходимо… Той казва, че като малко момче се е изкачвал до високите места на планината Арарат. Поради 4-годишна суша, казва той, ковчегът не е бил скрит в обичайния си снежен гроб, а се е подавал и Джордж се е изкачил по стълбите от външната му страна, след което е отишъл и на палубата.

Той посещава кораба отново, според собствените си (недоказани) разкази, и твърди, че дървото вече е вкаменено.

„Намерен“ през 1916 г.
Според една друга история руския пилот, лейтенант Владимир Росковицки, е намерил ковчега през 1916 г. и е изследвал стаите и клетките му, но впоследствие подробностите за неговата находка са изгубени или потиснати след руската революция.

Тази история обаче се оказва измама, извършена от списание през 1940 г.,

което дори се преструва, че интервюира измисления Росковицки.

Търсене през 1973 г.
Въпреки че не твърди, че го е намерил, астронавтът Джеймс Ъруин става ревностен християнин след като се пенсионира и ръководи няколко експедиции до планината Арарат, за да търси Ковчега.

Всичките му експедиции обаче завършват с провал.

„Намерен“ през 1993 г.
През 1993 г. CBS излъчва „Невероятното откритие на Ноевия ковчег“, филм, в който се показва парче дърво, за което се предполага, че идва от Ноевия ковчег. Според човека, който го е намерил – Джордж Джамал – то е било взето от Ковчега като доказателство от откриването му.

Джамал, безработен актьор, по-късно признава, че това е измама, с която е целял да покаже колко слабо компанията, направила документалния филм, проверява информацията си. „Свещеното“ дърво всъщност е от железопътните релси в Лонг Бийч. Самият Джордж никога не е бил на планината Арарат, нито е стъпвал в Турция. И Ноевият ковчег не го е виждал, дето се казва, и на сън

Намерен през 2021 г
2021 си беше една доста натоварена година, но бихте си помислили, че ще се разчуе, ако някой намери Ноевия ковчег. Археолозите от проекта Noah’s Ark Scans всъщност твърдят, че са го намерили с помощта на 3D сканиране като екипът вярва, че е видял обект, отговарящ на описанията в Библията.

„Такива успоредни линии и прави ъгли под повърхността са нещо, което не бихте очаквали да видите в естествена геоложка формация“, казва тогава изследователят по проекта Андрю Джоунс. „Но резултати са това, което бихте очаквали да видите, ако става въпрос за създадена от човека, която отговаря на библейските изисквания за Ноевия ковчег.“

Междувременно геолозите смятат, че това е скала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви