Депутат - 5-6 000 лева
Депутат - 5-6 000 лева

Депутат в новия парламент ще взимат с около 300 лева по-висока заплата от народните представители в предишния парламент. Това съобщи bgonair.

Един депутат получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието. Така основната заплата на народните представители става 5145 лева.

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. А председател може да взима до 6945 лева.

Председателят на парламента пък по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на Народното събрание ще получава основно възнаграждение от почти 8 000 лева.

Увеличава се и заплатата на президента – основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева.

Обикновено възнагражденията в обществения сектор се движат със стрелка нагоре 4 пъти годишно, което увеличава и депутатските заплати.

Според Мика Зайкова за времето, в което депутатите няма да направят правителство, ще вземат около 40 хиляди лева на фона на ниските заплати на обикновените хора.

„Направо ужасно, като имаш предвид, че 75%от българите не могат да си плащат сметките. Едва ли болшинството ще си намали паричките и честно да кажа – не вярвам, защото те знаят, че са за малко и идват нови избори. Те все пак трябва да захлебят нещо и това не са парите, които слагат в сметките си, защото това са им парите за харчалък“, коментира бившият председател на НС Мика Зайкова.

Бившият депутат проф. Минчо Христов вече е гласувал в Народното събрание именно за намаляване на възнагражденията на депутатите. Надява се, че в 48-ото НС това ще стане факт. „Това е безобразие спрямо останалите български граждани. Предполага се, че депутатът е народен представител и той трябва да представлява интересите на народа. И вместо да предлагат увеличение на мизерните пенсии, необлагаем минимум от 1000 лв. поне, депутатите гледат безучастно как заплатата им расте“, заяви проф. Минчо Христов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви