Съд
Съд

Турски гражданин, издирван за валутни измами в Руската федерация, ще остане с временна мярка „задържане под стража“ за срок 40 дни, реши Бургаският апелативен съд.

Мурат Е. от гр. Истанбул, Република Турция се издирва с цел арест, със заповед от Никулински районен съд на гр. Москва, за извършено престъпление „нарушение на валутния контрол, извършване на валутни трансакции с цел прехвърляне на средства в чуждестранна валута или валута на Руската Федерация към сметки на чуждестранни фирми с помощта на подправени документи“.

С определение на ОС – Бургас му е взета мярка за неотклонение временно задържане за срок от 40 дни,. която е обжалвана пред въззивната инстанция.

Защитата пледира за мярка „парична гаранция“, поради липса на опасност Мурат Е. да се укрие, наличието на адрес на който живее, необременено съдебно минало, търговска дейност, семейни ангажименти и чистото му съдебно минало Държавното обвинение предлага съдът да потвърди определението на първата инстанция като правилно и законосъобразно.

След като се запозна с материалите по делото, изслуша становищата на страните и съобрази закона въззивната инстанция потвърди наложената мярка за процесуална принуда.

Деянието се отнася към категорията на тежки престъпления  от НК на Руската федерация и за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 10 години и с глоба в размер до един милион рубли или в размер на работна заплата или друг доход на осъдения за период до пет години, или без такава.

Това обвинение съответства на престъплението по чл.250 от НК на Република България, наказуемо с „лишаване от свобода“ от една до десет години и с „глоба“ в размер на двойната сума по превода.

През април 2021 г. Мурат Е. е обявен за международно издирване на територията. На 23.09.2022 г. той е задържан на ГКПП “Малко Търново“ при влизането му в Република България.

В конкретния случай целта на мярката за временно задържане  е да се осигури участието на исканото лице в производството по екстрадиция.

Апелативният съд се позовава на практиката на ЕСПЧ в Страсбург, че при първоначално вземане на мярка за неотклонение не може да се пренебрегне обществената опасност на конкретно извършеното деяние.

Според описанието в представените документи, престъплението е осъществявано в съучастие, в един значителен период от 9 месеца и е формирало сума от 23 749 432 щатски долара, което според съда несъмнено се характеризира със завишената си обществена опасност.

Отделно от това, предвиденото за това престъпление наказание от една до десет години на лишаване от свобода е достатъчен мотив за исканото лице да се отклони от воденото наказателно преследване.

Мурат Е. е чужд гражданин, който не пребивава трайно в страната ни и не е обвързан с постоянен адрес. Тези обстоятелства въззивния съд намира за утежняващи опасността от укриване.

„Представеният по делото договор за наем на жилище в гр.Несебър, к.к.Слънчев бряг по никакъв начин не обвързва исканото лице с въпросния имот и адрес, и то в степен, която безусловно да гарантира, че това лице няма да напусне адреса и няма да се укрие и че по този начин няма да осуети и провеждането на самото екстрадиционно производство.“

Контролиращата инстанция преценява мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице като единствено адекватна, пропорционална и необходима понастоящем за правилния ход на процеса.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви