Българи - татари и фашисти
Българи - татари и фашисти

Бурен протест срещу откриването на българския културен център „Цар Борис III“ в Охрид, съобщиха македонски медии. Няколкостотин души скандираха: „Българи – татари и фашисти“ пред сградата. Част от протестиращите носеха плакати с надписи срещу България. Имаше и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял „фашистките искания на България“.

Кореспондентът на bTV публикува снимки, които показват че културният център е обстрелван с яйца. Протестите са организирани от опозиционната партия „Левица“ и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ. Те са насочени срещу спорния според тях избор на името „Цар Борис Трети“, като го свързват с фашизъм.

Президентът на българския клуб в Охрид Тома Блажевски заяви пред медиите: „Ние уважаваме цар Борис Трети, не сме провокирали никого. Ние се отнасяме с уважение и просто избрахме образа на цар Борис III като български цар. Не сме си и помисляли да правим някаква провокация или нещо подобно“.

Той е съгласен, че протестът е гражданско право и не може да спре никого, но добави: „Напоследък от близо година цялата работа започна да се политизира и да се надига глас срещу нас. Ние се разграничихме от каквото и да било сътрудничество или каквито и да било неонацистки или фашистки движения. Ако ни имат, нека ни съдят. Ние обаче не сме извършили такава работа. Нашите са, както казах, само почитатели и ние избрахме само образа на цар Борис като български цар и това беше всичко“.

Според него не е извършено нарушение и всички закони са спазени.

„Ако сме направили нещо лошо, се извиняваме на цялата общественост. Ние не сме извършили никакви нарушения, спазвахме всички закони с цялото уважение към държавата Република Македония, към македонците. Засега нямаме проблем, но както казах, работата е много политизирана и се надяваме всичко да е наред“, обясни Тома Блажевски.

Лично лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова по-рано за „масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб „Цар Борис III“. Официално организатор е проруската формация на Димитър Апасиев „Левица“.

Мицкоски и Апасиев бяха всъщност основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в парламента в Скопие „проектозакон, забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим“.

Вторият български културен клуб „Цар Борис III“ бе отрит днес по обяд, като отново предизвика редица коментари в Република Северна Македония. Хората се струпаха още преди началото, а едната улица около клуба беше отцепена още от сутринта и имаше засилено полицейско присъствие.

Преди дни президентът Стево Пендаровски поиска да бъде създаден специален регистър с имената, които не могат да се използват от сдружения и фондации. В сряда беше сформирана специална комисия към правителството, която ще дава становище по отношение на тези

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви