Проф. Вълчев: Правителство ще има
Проф. Вълчев: Правителство ще има

„В рамките на около месец ще преминат ритуалното говорене и ритуалните танци. След това, ако има малко здрав разум, ще се стигне до правителство. … То вероятно няма да се нарича коалиция, а програмно, за спасение от някого и т.н. ще намерят как, това е политическо говорене. Оптимист съм, че ще бъде съставено правителство, но ще трябва малко време, за да се вземе завоят“. Тази прогноза направи  проф Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ и бивш вицепремиер в правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС).

Според него големият въпрос ще бъде как част от партиите да влязат в правителство, което е подкрепяно от ГЕРБ и ДПС, без да излезе, че са променили своите позиции.

„Такива формули ще се намерят, ще започне зимата, ще трябва да се приема бюджет и т.н. Партиите ще приемат, защото обратното ще доведе до нови избори. А направилите така партии – ще бъдат наказани по начина, по който беше наказан „Има такъв народ“. Тези, които могат, ако не направят правителство, ще си платят цената“.

Проф Вълчев подчерта, че ПП са възникнали като отрицание на Бойко Борисов и ГЕРБ. И сега няма да им е лесно да направят крачка към правителство с тях:

„Ще познаем кои участват в правителство по това кои партии подкрепят Бюджета, законопроектите и текущата дейност на един кабинет. Когато се види кои са тези парламентарни групи – значи това е правителство, подкрепяно от тези партии“.

Няма как да се излъчи стабилно управление в рамките на този парламент, подчерта той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви