Евродепутатите поискаха приемането ни в Шенген
Евродепутатите поискаха приемането ни в Шенген

Огромната част от евродепутатите призоваха за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген по време на дебати в Европейския парламент в Страсбург. По-рано  евродепутатите ни от всички политически групи излязоха с обща декларация. В нея поискаха да падне 11-годишната блокада на Съвета на ЕС към двете страни.

„Срам ме е от българските и румънски граждани, затова, че не се третират еднакво“. Това каза холандската евродепутатка Софи ин’т Велд. Точно нейната страна се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенген. „Процесът за присъединяване не трябва да се превръща в прокси на бойно поле за други политически проблеми“, допълни ин’т Велд:

„Срам ме е от правителството на Нидерландия, защото то е една от основните пречки и най-вече по вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Не може да има двойни стандарти. От тази позиция искам да призова премиера Рюте да спазва правилата и да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген“.

Евродепутатите от България бяха единодушни

Като припомни, че има нова геополитическа ситуация, евродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк подчерта: „Не може едни да бъдат държани до вратата, въпреки че са част от ЕС, а други да се ползват с големите блага и възможностите на ЕС.Този двоен стандарт създава двойно качество на гражданите“.

Ние сме част от Шенгенската информационна система, която захранваме и допринасяме за сигурността на всички европейски граждани, каза евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев: „Българските граждани са изморени всеки път да чуват едно и също нещо, че едно или друга страна в Съвета не взима решението поради техни вътрешни проблеми“.

„Повече от 11 години един проект за решение събира прах след всички проверки и оценки на различни работни групи“, каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов:

„Единайсет години Комисията и Парламентът признават редовно готовността на България и Румъния и в същото време

единайсет години българските и румънските граждани са заложници на политически игри,

при които все нови и нови критерии се поставят пред двете държави, пълен разрез с правото от Шенген“.

На приемането на двете страни в Шенген се противопостави германецът Гидо Рейл от Идентичност и демокрация, който заяви, че дълги години българо-турската граница е била в ръцете на мафията, което означава, че, по думите му, мафията носи униформа.

„Двете страни не трябва да са нито в ЕС, нито в Шенген“, заключи той. Председателстващата заседанието прие това като обида на страни-членки. И допълни, че ще информира за думите му председателката Роберта Мецола, за да предприеме необходимите мерки.

Същевременно се разбра, че от чешкото председателство ще бъде организирана експертна мисия в двете страни следващата седмица с представители на Комисията, която да оцени изпълнението на основни части от шенгенското законодателство. Въпросът за приемането на двете страни ще бъде разгледан на Европейския съвет през декември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви