Кризата с газа се отлага, не се преодолява
Кризата с газа се отлага, не се преодолява

Европа може да премине „накуцвайки“ през студените зимни месеци с помощта на запълнените хранилища за газ. Но кризата ще се задълбочи през следващата година. Това заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, предаде Ройтерс.

Европейските страни напълниха газохранилищата си до около 90% от техния капаците. Това стана след като Русия спря доставките на газ в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията в Украйна.

Цените на газа, които се повишиха през месеците след началото на войната, се понижиха през последните седмици. Но това може да е краткотрайно. Тъй като страните се съревновават да купуват втечнен природен газ (LNG) и други алтернативи на доставките по руските газопроводи.

В момента кризата по-скоро се отлага, а не преодолява.

За да помогне за справяне с високите цени на газа, Европейският съюз обмисля налагането на ценови таван, но 27-членният блок е разделен, тъй като някои страни са загрижени, че това може да затрудни осигуряването на доставки.

„С почти 90% запаси от газ Европа ще преживее предстоящата зима само с някои натъртвания. Стига да няма политически или технически изненади“, посочи изпълнителният директор на базираната в Париж МАЕ пред журналисти във Финландия.

Той обаче предупреди, че истинските предизвикателства ще започнат през февруари или март догодина, когато газовите хранилища ще трябва да започне да бъдат запълвани отново, след като голямото зимно търсене ги „източи“ до 25%-30% от техния капацитет.

„Тази зима е трудна, но следващата зима също може да бъде много трудна“, каза Бирол.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова за налагане на тавана на цените на газа. Но подробностите за плана на ЕС за ограничаване на цените все още не са уточнени. Този план има подкрепа от мнозинството страни, които го виждат като начин за справяне с инфлацията. Но се сблъсква с опозиция от Германия, Дания и Нидерландия, които смятат, че подобен ход ще затрудни осигуряването на доставки.

Лидерите на 27-те страни от ЕС ще обсъдят въпроса на среща в Прага в петък.

Фон дер Лайен каза в сряда, че един от въпросите е да се гарантира, че страните членки няма да наддават една през друга за газа на световните пазари. Това би вдигнало цените и трябва да започнат съвместно да купуват синьо гориво.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви