Запорожката АЕЦ ще работи под руски надзор
Запорожката АЕЦ ще работи под руски надзор

Руското външно министерство заяви, че Запорожката атомна електроцентрала ще работи под надзора на Москва. Това става, след като президентът Владимир Путин официално включи Запорожка област към Русия. Информацията е на Ройтерс, която се позова на РИА Новости.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза вчера, че ръководителят на окупираната от Русия централа в Украйна, който беше задържан през уикенда, няма да се върне на поста.

Според Киев руски патрул е задържал Игор Мурашов в петък, докато той е пътувал от централата към град Енергодар, където живеят много от работниците в нея. Украйна определи задържането му като акт на тероризъм.

Назначените от Русия власти в Енергодар заявиха, че Мурашов е координирал терористична дейност в АЕЦ-а и в града. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза в понеделник, че Мурашов е бил освободен, но не уточни дали или кога той може да се върне в централата.

Днес Гроси заяви, че ще посети Киев и Москва в идните дни. Той също така не изключи възможността да пътува отново до Запорожката АЕЦ, където беше през септември, съобщи ТАСС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви