Ето как се подреждат мандатите

След четвъртия парламентарен вот в рамките на година и половина новото 48-мо Народно събрание ще се сдобие с немалко нови депутати – например, 12-те избрани от дебютиралата на избори формация на бившия служебен министър-председател Стефан Янев „Български възход“, както и новите 14 попълнения от „Възраждане“.

Въпреки това повече ще са старите лица от познатите партии, в т.ч. санкционираният за корупция по закона „Магнитски“ от САЩ бизнесмен Делян Пеевски. От парламента отпадат депутати с опит в няколко парламента, като Антоанета Цонева от „Демократична България“, Филип Попов и Александър Симов от „БСП за България“, и част от отцепниците от „Има такъв народ“ – Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков.

В новото Народно събрание ГЕРБ ще има 67 депутати (колкото „Продължаваме промяната“ в 47-мото Народно събрание), сочат прогнозните изчисления на базата на резултатите от изборите.

„Продължаваме промяната“ ще получи 53 депутатски места, ДПС – 36 (с две повече спрямо предишния парламент), „Възраждане“ – 27 (партията удвоява броя на депутатите си, преди бяха 13), „БСП за България“ – 25 (с един по-малко в сравнение с 47-мото Народно събрание), „Демократична България“ – 20 (с 4 повече спрямо предишния парламент), и „Български възход“ – 12.

Окончателно броят на мандатите и имената на избраните трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия в следващите дни. По свои изчисления „Дневник“ представя списък на новите 240 депутати, районите, откъдето са избрани, и дейностите, с които са се занимавали.

От Бургас, откъдето влизат 14 депутати, депутати от ГЕРБ ще бъдат бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, Любен Дилов, икономистът и бивш депутат Галя Желязкова, както и общинският председател на партията Андрей Рунчев.

Депутати от „Продължаваме промяната“ ще бъдат лидерът на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски, учителят от АЕГ „Гео Милев“ Христо Симеонов и икономистът Богомил Петков. Народни представители от ДПС ще са бившите депутати Севим Али и Ешереф Ешереф.

От „Възраждане“ влизат Цончо Ганев и председаталите на местните партийни структури Борис Аладжов и Звезделина Каравелова. Ако Ганев предпочете да бъде депутат от Благоевград, в парламента ще влезе и Александър Койчев.

„БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“ изпращат по един депутат – икономиста Петър Кънев, предприемача Ивайло Мирчев и бившия регионален министър в служебния кабинет Виолета Комитова.

Комитова може да предпочете да стане депутат от Пловдив-област и тогава ще отстъпи мястото си на общинския съветник Стоян Грозев. Ако Мирчев избере да бъде народен представител от Разград, на негово място може да влезе предприемачът Димитър Найденов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви