Гумите и класическите грешки за налягането
Гумите и класическите грешки за налягането

В горещите летни месеци едно от най-желаните места за хората е почивката на море или планина. За да пристигнете там обаче, може да го направите със самолет, влак, автобус… Но най-често с автомобил. И в очакването и еуфорията, най-вече шофьорите, не си задават един на пръв поглед безмислен въпрос: Гумите на автомобила подходящо ли са напомпани?

Няма точна статистика за броят на катастрофите по причина неподходящо налягане на гумите. Защото е много трудно да се докаже след това. Но и, честно казано, едва ли има много шофьори, които проверяват редовно налягането на гумите. Освен ако не бъдат „изненадани“, когато видят колата със спусната гума.

Според експерти водачите правят една от три основни грешки, които на пръв поглед са тривиални и едва ли някой се замисля за тях. Първо: никога не проверяват преди дълго пътуване налягането на гумите. Второ: Правят го, но при загрети гуми. Трето: Не отчитат товара на автомобила. А за общото тегло е доказано с експерименти, че влияе на поведението на автомобила, спирачния път, разхода на гориво и износването на гумите. Все неща, които на пръв поглед са второстепенни. Важното е да се пристигне на морето или планината…

И още нещо – ако налягането в гумите е неподходящо, както и техният баланс, то при висока скорост може да се появят вибрации, които при бавно каране не се усещат. Шофирането с небалансирани колела води до повреди в ходовата част, а при рискова ситуация може и да не овладеете автомобила.

Задължително при всяка смяна на гумите трябва да се прави баланс. А е препоръчително и на 7-8 хил. км. Особено при пътищата в страната ни. Също така трябва да следите износването на гумите и най-простият начин е да използвате измерител на протектора. Но и това е масово подценявано от шофьорите. Да не забравяме, че правилното налягане в гумите увеличава техния живот.

Още нещо – в горещите летни дни температурата на гумите се увеличава по-бързо, вследствие на което нагорещеният въздух вътре в тях се разширява.

Така налягането се покачва бързо, а това увеличава риска от спукване на гумата. Препоръчителното налягане може да намерите в ръководствата на производителите, което обаче е за… студени гуми. Това значи, че автомобилът не трябва да е бил в движение няколко часа преди измерване на налягането.

Най-добре е го проверявате или през нощта, или рано сутринта преди да потеглите за път. Най-добрият вариант е, когато температурата на гумите е равна на температурата на въздуха – около +20°C. Налягането на гумите трябва да се проверява и регулира редовно – поне на всеки 30 дни. Също така, не бива да се забравя и проверката на резервната гума.

Можете да видите препоръките, които производителят на вашия автомобил е дал за правилното налягане на гумите за съответния модел, на три места: В книжката на автомобила, на вратата на шофьора, от вътрешната страна на външната капачка на резервоара. Възможно е препоръките да сочат различно налягане за предните и задните гуми, както и в зависимост от това колко натоварен е автомобилът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви