Археолозите не искат да проучат Града на гигантите
Археолозите не искат да проучат Града на гигантите

От стотици години, индианците в Еквадор разказват легенди за Древен град на гиганти. Той бил някъде сред дивата природа на Амазонка. Но отдавна бил изоставен от жителите си и постепенно джунглата го превзела. А днес археолозите упорито не искат да го проучат…

Според легендата, гигантите са живели тук много преди обикновените хора да дойдат по тези места. Те не са имали само един град, а много. Цивилизацията им процъфтявала.

Но, тогава се случило нещо. Или на великаните не им харесало съседството с хората, или по някаква причина започнали да измират. Градовете им били опразнени и никой не знаел къде са отишли последните жители на мистериозната раса.

През 2012 г., екип от изследователи проследяват следата на един от градовете на гигантите. Те научили от местен информатор, че индианците понякога навлизат дълбоко в джунглата до специално място, което се смята за свещено. Следвайки тази посока, изследователите неочаквано се озовали на много необичайно място.

Това бил малък хълм в джунглата, насред нищото. Изцяло покрит с големи камъни. Според изследователите, по форма този хълм приличал на пирамида, само че много обрасъл. Пирамидата е широка 260 фута и е със същата височина.

От разстояние, подредените камъни приличат на калдъръмена настилка, но това е оптична илюзия. Всеки един камък тежи почти 2 тона. Камъните не са равномерно изсечени, но прилягат един към друг изненадващо добре.

Подобна мегалитна структура се открива в много древни структури по света. Нарича се още циклопска, заради легендите, че гигантски циклопи са ги изградили.

В същото време е любопитно, че легендите за гигантите, изграждащи подобни конструкции, се срещат както в Стария, така и в Новия свят. Това е твърде странно за обикновено съвпадение.

Екипът от изследователи открива в джунглата или пирамида, или някаква друга церемониална структура на някакъв древен град. Наклонът на хълма, облицован с камъни, е 60 градуса и е доста трудно да се изкачи без въжета. Но, когато се качили горе, видели още един голям камък на върха, който приличал на нещо като олтар.

Освен зидарията тук, са открити мистериозни предмети, подобни на огромни каменни инструменти или чукове.

Целта им остава неизвестна, но размерът е впечатляващ. Очевидно не са направени така, че да отговарят на размерите на обикновен човек …!

Но, това откритие било напълно игнорирано от археолозите и учените, дори от властите на Еквадор. На практика, не се съобщава в пресата, с изключение на някои блогове.

През 2013 г., Министерството на културата на Еквадор все пак изпрати свой специалист в Града на гигантите, но той, едва пристигнал на мястото, казал, че тази структура е просто природно явление.

Изследователят и писател Брус Фентън, бивш член на изследователската група, открила Града на гигантите, категорично не е съгласен с това заключение. Според него, положението на камъните е очевидно изкуствено направено, а не в следствие на природни процеси. На някои места, между камъните, дори може да се види разтвора, който ги закрепва.

Недалеч от каменната “пирамида” има още няколко хълма с подозрително пирамидална форма. Въпреки това, само няколко ентусиасти знаят за този град в джунглата, а археолозите не идват да го изучават…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви