Елизабет II- 8 -та жена на британския трон
Елизабет II- 8 -та жена на британския трон

На 8 септември тази година си отиде Елизабет II – най-дълго управлявалият британски монарх и последната засега жена, възкачила се на британския трон. Наследствената линия сочи, че това най-вероятно няма да се повтори скоро, тъй като с идването на новия крал Чарлз ІІІ престолонаследник става първородният му син Уилям. Той също има първороден син – принц Джордж, който е следващият претендент.

Въпреки това жена-монарх не е прецедент за Великобритания, а преди Елизабет II още 7 дами се възкачват на престола.

Матилда

Първата жена, управлявала Англия като монарх, въпреки че това се поставя под въпрос, е Матилда, дъщерята на крал Хенри Първи.

Матилда е родена през 1102 година . Брат ѝ, престолонаследникът Уилям Аделин, загинал по време на корабокрушение и баща ѝ решил Матилда да заеме престола. Досега обаче жена не била царувала в Англия и бароните се възпротивили. След смъртта на Хенри Първи тронът бил завладян от племенника му Стивън от Блуа.

През 1141 г. Матилда влязла с войските си в Лондон и била провъзгласена за кралица. Управлението ѝ обаче било кратко – от 8 април до 7 декември 1141 г. Тя претърпяла поражение в гражданската война.

Матилда е майка на един от най-известните английски крале – Хенри Втори Плантагенет, чиято жена пък е Елинор Аквитанска.

Джейн Грей

Следващата жена-монарх на Англия, лейди Джейн Грей, управлявала още по-кратко – едва девет дни.

Тя е от династията на Тюдорите. Правнучка е на крал Хенри Седми, внучка на дъщеря му Мария Тюдор и праплеменница на Хенри Осми.

Синът на Хенри Осми – крал Едуард Шести, който починал на 15 години, посочва в завещанието си като наследник на трона братовчедка си Джейн Грей.
Джейн е принудена да приеме короната е и провъзгласена за кралица на 10 юли 1553 година.

Принцеса Мери, дъщерята на Хенри Осми, обаче решава да отвоюва трона си, нахлува в Лондон и затваря Джейн в Тауър.

Джейн Грей е екзекутирана е на 12 февруари 1554 година.

Мария Тюдор

Следващата жена на трона е самата Мария Тюдор, известна като „кървавата Мери“. Тя е дъщеря на Хенри Осми от брака му с испанката Катерина Арагонска (най-малката дъщеря на Изабела Кастилска и Фернандо Арагонски).

Мария Тюдор царува от 1553 до 1558 година. Жени се за племенника си и бъдещ крал на Испания Филип Втори, който е католик. Бракът е враждебно приет в протестантска Англия.

Мария прави сериозен опит за връщането на католицизма в Англия. През ноември 1554 г. кралицата обявява, че е бременна, което по-късно се оказва грешка и охлажда отношенията в кралското семейство.

През 1558 г. Мария отново обявява, че е бременна, но се оказва злокачествен тумор.

Кралицата умира на 17 ноември 1558 година на 42-годишна възраст. Преди това е обявила полусестра си Елизабет I за своя наследничка.

Елизабет I

Именно кралица Елизабет I става четвъртата жена-монарх на Англия.
Тя управлява страната цели 44 години и също е от династията Тюдор.

Дъщеря на е на крал Хенри Осми от втората му жена Ан Болейн, която е обезглавена по негова заповед само две години и половина след раждането на Елизабет.

Въпреки че има труден път към трона, управлението на Елизабет I дава стабилност за кралството и спомага да се укрепи националната идентичност. Царуването ѝ е наречено „Елизабетинска епоха“. Въпреки многото кандидати монархът никога не се жени.

Именно заради това тя е наречена е и „кралицата дева“. Не оставя наследник.

Елизабет I умира на 69 години, на 24 май 1603 година. Наследена е от праплеменника си и крал на Шотландия Джеймс Първи Стюарт.

Мария II Стюарт

Петата кралица-монарх на Англия, Ирландия и Шотландия е от династията Стюарт.
Протестантка по вяра, Мария Втора се възкачва на английския престол през 1689 година заедно със своя братовчед и съпруг Вилхелм Трети Орански след Славната революция в Англия.

Въпросната революция детронира баща ѝ, католика Джеймс Втори. Мария управлява заедно със съпруга си, също внук на крал Чарлз Първи като нея. На него тя прехвърля по-голямата част от задълженията си на монарх, той остава едноличен владетел след смъртта ѝ.

Въпреки това, когато кралят е зает с някоя от многобройните си военни кампании,

кралица Мария Втора упражнява властта си сама, проявявайки се като властен и неотстъпчив монарх.

Мария няма деца.

Разболява се от шарка и умира през 1694 година, само на 32 години. Наследена е първо от съпруга си, а после от сестра си Анна.

Анна Стюарт

Сестрата на Мария Втора – Анна Стюарт, е кралица на Англия, Ирландия и Шотландия от 8 март 1702 г., а от 1 май 1707 г. вече е монарх на Великобритания.

Дъщеря на крал Джеймс Втори. И тя е протестантка, тъй като според Акта за престолонаследието от 1701 година католици не могат да заемат престола.

Женена е за датския принц Георг. Има 17 бременности, завършили или с аборт, или с ранна смърт на децата. Само едно от тях – Уилям – доживява до 11 години.

Анна Стюарт управлява 12 години. През това време Англия и Шотландия се обединяват в кралство с общ парламент – Великобритания. Развива се и двупартийната система на виги и тори.

Кралицата умира на 49 години на 1 август 1714 г. след инсулт. С нея прекъсва и династията Стюарт. Наследена е от Джордж Първи от Хановерската династия.

Виктория

Седмата от 8 кралици, управлявала Обединеното кралство, е от Хановерската династия, макар че след брака си става Сакс-Кобург-Гота. Това е кралица Виктория.

Тя управлява цели 63 години и 7 месеца. Става кралица по случайност. Дядо ѝ – крал Джордж Трети, има девет синове и шест дъщери. Наследява го най-големият му син Джордж Четвърти. Той има дъщеря Шарлот, която умира при раждането си.

Междувременно умира и вторият син на Джордж Трети – Фредерик. Джордж Четвърти е наследен от следващия си брат – Уилям Четвърти. Той има много незаконни деца, но само две законни момичета, които умират като малки. Трябва да го наследи бащата на Виктория – Едуард Август, който обаче отдавна е починал. Така идва нейният ред.

Кралица Виктория и съпругът ѝ принц Алберт Сакс-Кобруг-Гота са и родоначалници на династията на кралица Елизабет II, която по време на Първата световна война е преименувана на Уиндзор. Кралица Виктория има девет деца, включително прадядото на Елизабет II, крал Едуард VII.

Кралица Виктория умира на 22 януари 1901 година, на 81 години. Наричат я „бабата на Европа“ заради династическите бракове, които сключат нейните деца, внуци и правнуци.

Елизабет II

Осмата кралица и глава на Обединеното кралство, е Елизабет Втора. Родена е през 1926 година и почина на 96 години.

Управлявала е 32 суверенни държави приживе и 15 при смъртта си. Нейното управление от 70 години и 214 дни е най-дългото за британските монарси и най-дългото регистрирано на която и да е жена държавен глава в историята.

Като британски монарх тя е върховен водач на Англиканската църква и главнокомандващ британските въоръжени сили. Елизабет II е по-голямата от двете дъщери на крал Джордж Шести и Елизабет Боуз-Лайън – херцог и херцогиня на Йорк преди възкачването им на престола.

Елизабет II никога нямаше да стане кралица, ако чичо ѝ крал Едуард Осми не беше абдикирал, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Елизабет има четири деца – Чарлз, Ан, Андрю и Едуард. Наследена е от най-големия си син – крал Чарлз Трети. Има и осем внуци, сред които престолонаследникът и принц на Уелс Уилям, както и 12 правнуци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви