Порт прим арт фест

Петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ) започва тази седмица. От 5 до 8 октомври включително, събитията, част от културния форум, канят на вълнуващи вечери, изпълнени с интересни срещи. Разгледайте програмата, изберете предпочитаните събития, освободете си по няколко часа, поканете приятели и заповядайте да се насладите на избраните ивенти. Ето какво включва афишът на ППАФ 2022:

За любителите на литературата:

Сряда – 05.10.2022

17:30 ч. Мария Касимова-Моасе ще представи новата си книга „Монолози“ с изповеди – разкази, споделени от различни хора.

18:30 ч. Ръководителят на българските експедиции до ледения континент ще представи новата си книга „Христо Пимпирев. Антарктически стопаджия“. Ще бъде показан и филмът на Георги Тошев „Ледена любов,“ посветен на професора и неговите колеги.

И двете събития ще се проведат в Гранд хотел и СПА Приморец, вход – свободен.

Четвъртък – 06.10.2022

17:00 ч. Творческа  среща с един от най-обичаните и популярни в световен мащаб драматурзи Яна Борисова. Тя ще представи книгите си “Чудна лятна нощ” и „Десет пиеси,“ които събират нейни текстове, които могат да се превърнат в (и са) постановки, но и са прекрасно четиво.

Място: Културен дом НХК – фоайе, ет. 2; Вход: свободен

Петък – 07.10.2022

18.00 ч. Георги Тошев  представя „Хамлет от град Левски“. Книга и филм за Георги Парцалев. Историята на един необикновен комик – едновременно близък и напълно непознат образ, оставил траен спомен със своите роли, но съумял да опази в дълбока тайна личния си свят.

Място: Гранд Хотел и СПА Приморец, Вход: свободен

На вниманието на тези, които обичат киното:

на 5, 6 и 7 октомври (сряда, четвъртък и петък)

Във всеки от трите дни от 18:30 часа ще стартира прожекция на късометражни филми от цял свят,  част от селекцията на Международен фестивал за късометражно кино „Карантината.“ Лентите са в жанровете игрално, документално, експериментално кино и анимация, имат субтитри на български език. Във всяка от трите вечери ще бъдат показани различни филми с обща продължителност около час и половина.

Място: Морски казино, зала Петя Дубарова; Вход: свободен

Петък – 07.10.2022

19.30 ч. Премиера за Бургас на „Бягство“ – най-новият филм на режисьора Виктор Божинов, създал касовите „Възвишение“ и „Голата истина за група Жигули.“ Действието на трилъра се развива в Родопите. Сценарият, дело на Деляна Манева („Мисия Лондон“), разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

В ролите – Диана Димитрова, Александър Кендеров, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев, Венцислав Сариев.

Място: Културен дом НХК

Билети на касата на „Часовника” | За информация и резервации: 0894898098

Музикален спектакъл

Сряда – 05.10.2022

20:30 ч. Премиера на Пендара етно проджект с участието на Нина Николина – вокал; Таня Първанова – вокал; Калин Вельов – перкусии, барабани, DJ; Живко Василев – кавал. Събира в едно автентични български фолклорни песни с екзотични ритми от далечни дестинации и ги претворява в ново DJ звучене. Спектакълът е подходящ за хора от всички поколения, всеки от които ще открие нещо за себе си.

Място:  Клуб Модерен Театър, ул. Милин камък 1

Билети на касата на „Часовника” | За информация и резервации: 0894898098

Театър

Четвъртък – 06.10.2022

19:00 ч. Премиера на „Място, наречено Другаде“ – постановка с най-новия текст на един от най-нашумелите съвременни  драматурзи – Яна Борисова. Творбата е смешна и покъртително откровена история, разкриваща мъжката и женската гледна точка, когато любовта е някъде наоколо. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо, участват Боряна Братоева и Петър Антонов. И от критика, и публика  определят актьорите като брилянтни.

Място: Културен дом НХК

Билети на касата на „Часовника” | За информация и резервации: 0894898098

 

Изобразително изкуство:

Събота – 08.10.2022

17:00 ч. Изложба на художника и илюстратор Ясен Гюзелев. Ще бъдат показани вълнуващите произведения на един многократно награждаван с престижни световни призове творец, създал илюстрациите към издания на „Алиса в Страната на чудесата,“ „Алиса в Огледалния свят“, „Пинокио,“ „Дон Кихот,“ „Оливър Туист,“ разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело и много други.

Място: Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас; Вход: свободен

Период на изложбата: 8 – 17 октомври

 

 

Разнообразната програма на Порт Прим Арт Фест включва различни жанрове и ценни творци и събития от актуалната арт сцена у нас.  Създадена е от творческия директор на формата – художникът Стефан Божков. Организатор на културния форум е символът на бургаското гостоприемство – Гранд хотел и СПА Приморец, с подкрепата на Община Бургас и Арт Ателие. Медийни партньори на формата са Дарик радио и БНР – Бургас.

 

Заповядайте на V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест! Повече информация можете да намерите тук: https://www.portprim.bg/bg

Ло/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви