Каква е тайната на Големия Сфинкс
Каква е тайната на Големия Сфинкс

От древни времена Големият Сфинкс провокира въображението на хората. Тази митична структура символизира мистерията в египетската култура. И крие важна тайна – тайната на древна изчезнала цивилизация.

Известният медиум и езотерик Едгар Кейси прави предсказание, че под „лапата на гигантската статуя има тайна стая“. Т. нар. „Зала на записите“ е предполагаема древна библиотека, за която се твърди, че се намира под Големия Сфинкс в Гиза.

Може точно това е тайната му.

Кейси казва:
„Там има документи и съкровища или от Атлантида, или от някоя друга високоразвита, но мъртва цивилизация. Когато бъдат открити, съдбата на света ще се промени радикално и може би ще настъпи дългоочакваният Златен век, за който мечтаят мистици и поети.“

Колкото и да е странно, прозренията на великия езотерик се потвърждават от древноегипетски папируси.

Един от тях казва, че „в тайника под лапите на Великия Сфинкс се съхраняват най-големите свитъци, които съдържат тайните на Озирис“. Но „те ще бъдат разкрити на света не по-рано, отколкото ще има хора, които са достойни за това знание и няма да го използват за вреда“.

През 1989 г. японски учени, използвайки радарния метод, откриват тунел под лявата лапа на Големия Сфинкс, който върви някъде по посока на Пирамидата на Хефрен. Но властите незабавно забраняват по-нататъшни разкопки.

През 1993 г. американският геофизик Томас Добецки изследва Сфинкса и открива огромна правоъгълна кухина под предните му лапи. За пореден път египетските власти налагат вето на по-нататъшните изследвания на мястото.

Причината не е ясна: в крайна сметка никой няма да разглобява Големия Сфинкс тухла по тухла. Странно е, че Големият сфинкс бавно се руши, а египтяните не бързат да възстановят „чудото на света“.

Изследователи твърдят, че Сфинксът в Гиза е по-стар от пирамидите и е построен още преди фараоните.

Дали това е послание от изгубена цивилизация? Може би отварянето на тайника ще хвърли светлина върху тази мистерия …

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви