Избори

355 са кандидатите за народни представители от Втори МИР Бургас. Те се борят за 13 места в Парламента. На предишните избори за Народно събрание те бяха 365, но този път има и много нови имена в листите. 28 партии и коалиции са заявили желание да участват във вота.

Една от партиите има 1 кандидат, три са с по двама, други три – с по т рима. Три от листите са с по 28 кандидати. Един се отказа няколко дни преди изборите, като посочи като причина „Натиск от ЛГБТ общността“. Няма независими кандидати от Бургас.

Преди началото на изборния ден в Районната избирателна комисия са постъпили рекорден брой откази от участие в секционните комисии, каза председателят Михаил Хаджиянев. Това се случва за първи път и от избирателната комисия се притесняват от опасност в комисиите да се явят заместници, които не са достатъчно обучени.

В областта има 28 секции, в които могат да гласуват хора с увреждания. 590 секции в областта ще са с машинно гласуване, а 170 – с хартиени бюлетини. С хартия ще гласуват не само населените места с под 300 избиратели, но и болници, затвора и други, където има избирателни списъци. Регистрирани са 6 подвижни секции.

Няколко дни преди вота в Бургас имаше възможност всеки да се опита да гласува пробно на машина. Според Михаил Хаджиянев обучението на гражданите е преминало по-добре от очакваното и възрастните хора са се справили много добре.

За гласуване по настоящ адрес за областта са регистрирани 5333, като в Бургас са най-много – 952, следвани от Средец с 642 броя. Най-малко са в Руен – 91 заявки. Общо за областта право на глас имат 359 821 човека.

На изборите за 47-ото народно събрание в Бургас гласуваха почти 50% от имащите право на глас.

Преди изборите сега в Бургаско имаше няколко акции срещу купуване и продаване на гласове. Бяха арестувани и двама души.

От 12.00ч. в неделя до 12.00ч в понеделник ще бъде ограничено  движението и паркирането на автомобили на територията на комплекс „Зорница”, в района на спортна зала „Бойчо Брънзов” в Бургас, съобщиха от Общината.
Това се налага с цел осигуряване набезопасен достъп на членовете наСекционните избирателни комисии до спортната зала.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви