Проектът за новата автоспирка

Строителството на новата автоспирка в Черноморец започва следващата седмица, съобщи кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. Обектът е включен в капиталовата програма на общината. Строителството трябваше да започне още в началото на годината, но се забави заради подписка, в която се искаше да се запази старата сграда, която само да се ремонтира.

Беше извършено обследване, което показа, че това е невъзможно.

Кметът на Черноморец Росен Деспов обясни, че липсва каквато и да е архитектурна документация за нея. Самата институция, която извърши обследването излиза с такова становище. От там става ясно, че няма как да се ремонтира.

Автогарата сега

Експертите са на мнение, че сградата е в предаварийно състояние, в следствие на некачественото за времето си строителство и недобрата поддръжка през годините. Укрепването и е невъзможно, без да се стигне до частично или пълно разрушаване на досегашната конструкция.

Констатирани са срутване на части от таванните мазилки на партера и козирката, влага и течове по стените и таваните, оголена армировка и липсващи бетонови покрития в задната част на сградата.

Съгласно новият проект сградата ще се състои от едно надземно ниво, на което ще са разположени Билетен и Туристически-информационен център, обединени в едно общо пространство, битовка и тоалетна за служителите и за пътниците, както и санитарни помещения за хора с увреждания.

Новата автоспирка

„В новия проект има чакалня за хората, които пътуват с автобусите. Ще има помещение предназначено за информационен център. Едно малко помещение, билетен център, ще е помощно помещение за Бургасбус или Созополбус, за да може да предлагат своите карти. Сега картите се оставяха някъде в търговски обекти и пътуващите да си ги взимат от там.“, уточни Росен Деспов.

Проектът

Спирката ще бъде изпълнена със стоманобетонова безгредова конструкция и тухлени ограждащи и разпределителни стени. Довършителните работи ще бъдат изпълнени с висококачествени съвременни материали.

Дограмата ще алуминиева трикамерна в цвят антрацит.

Предвидени са необходимите топлоизолационни материали, естествена и принудителна вентилация и необходимата естествена светлина в помещенията. Изкуственото осветление е проектирано с енергоспестяващи осветителни тела.

Прогнозната стойност на строителните работи е ​малко над 242 000 лв. с ДДС.

Очаква се до новия туристически сезон спирката да бъде завършена и въведена в експлоатация.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Прекрасно! Автогара бе з козирка за автобусите и качващите се хора. При един дъжд, докато натовариш багажа и се качиш, ще се намокриш хубаво. Дори на ниво проектиране няма мислене.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви