Стартира интерконекторът

Газовата връзка между Гърция и България вече променя решително енергийната карта на Европа, заяви президентът Румен Радев на церемонията днес в София по официалното въвеждане на газопровода в търговска експлоатация.

Интерконекторът беше открит в присъствието на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич, на Северна Македония Стево Пендаровски и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука.

Румен Радев заяви, че най-после имаме реален газов поток от Азербайджан и добави, че днес този проект е от значение за много държави. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис ние наистина ще получим реална диверсификация, посочи Радев.

Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките, добави държавният глава.

На Балканите ние сме най-големият износител на електроенергия, трети в Европа, това ни позволява да увеличим износа си на електроенергия към всички наши съседи, припомни още президентът.

По думите на Румен Радев успехът на газовата връзка ни окуражава, че можем да мислим в по-дългосрочен план, защото нашите усилия са нужни, но не са достатъчни. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност, интеграция във всички измерения, каза президентът.

Той посочи, че страните в Европа трябва да започнат да мислят съвместно, да разработят съвместна визия за общото ни бъдеще, заедно да осигуряват енергийни ресурси, да разработват нови технологии, да изграждат нова енергийна инфраструктура, да интегрират своите капацитети за съхраняване на енергия, да произвеждат заедно енергията на бъдещето.

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима, заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията.

Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, смята Донев.

Служебният премиер коментира, че икономическите ползи от интерконектора ще бъдат големи, а самият проект е доказателство за отговорността и солидарността между Гърция и България.

Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ, заяви председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България, посочи Урсула фон дер Лайен.

По думите й проектът за газов интерконектор седи на масата от над 10 години. Още 2009 г. беше започнат, в момент, когато България беше тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект, заяви председателят на ЕК.

Ще се опитаме да ограничим скачащите цени на енергията. Това ще обсъдим и след няколко дни с европейските лидери, каза председателят на ЕК. Нека заедно да се изправим и да изготвим и създадем един силен енергиен съюз, заяви Урсула фон дер Лайен.

Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Алиев увери, че страната му е надежден доставчик на природен газ, но работи и върху това да се превърне в такъв и на електричество от възобновяеми източници на енергия. „Нашият потенциал за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество до европейския континент“, допълни още президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев обяви, че през тази година страната ще увеличи износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските потребители.

„През юли подписахме меморандум за разбирателство с Европейската комисия по време на посещението на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 г., на базата на този документ, смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме потенциала да го постигнем това“, каза в допълнение президентът на Азербайджан.

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Мисля, че всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това мероприятие, отбеляза Мицотакис. Относно интерконектора той каза още, че тръбите ще подсилят сигурността на доставките и за цяла Европа.

Мицотакис припомни, че Гърция е работила с предходните правителства на България, за да се стигне до приключването на проекта.

Румъния е готова да изиграе своята роля като един надежден партньор за европейската енергийна сигурност, каза Николае Чука, министър-председател на Румъния. В уводните си думи Чука отбеляза, че изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар.

Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти, каза министър-председателят на Румъния.

Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, каза още той.

Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели за успешното приключване на този интерконектор, защото в началото никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже той, заяви Вучич. Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен.

Проектът се оказва много важен и за Сърбия, каза Вучич и отбеляза, че вече е започнало изграждането на интерконектора между Сърбия и България. След година се надявам да бъде приключен и от двете страни, заяви сръбският президент и изрази надежда, че през 2023 г. ще се отпразнува подобна церемония и в Сърбия.

Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria – IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

standartnews.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви