СС на ООН ще гласува резолюция
СС на ООН ще гласува резолюция

Съветът за сигурност /СС/ на ООН ще гласува тази вечер резолюция, осъждаща референдумите за анексиране украинска територия. Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област.

Според Кремъл, за да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право. Останалите две области, Донецка и Луганска област, бяха признати от Москва за независими държави още през февруари. Това стана преди нахлуването на руските сили в Украйна.

В четирите области бяха организираха референдуми за анексиране, които бяха отхвърлени от Запада. Президентът Путин обвини западните държави, че подготвят сценарии за разпалване на нови конфликти на постсъветското пространство.

Според Путин съществуващите конфликти, като този между Русия и Украйна, са резултат от разпадането на Съветския съюз. По думите му в момента пред очите ни се формира по-справедлив световен ред. О проблемите произтичат от нежеланието на Запада да приеме този процес.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви от своя страна, че Украйна ще възстанови териториалната си цялост. Той свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, без да разкрива подробности. Във вечерното си видеообръщение Зеленски предупреди и че анексирането няма да донесе желаните резултати на Москва.

В СС на ООН днес ще има гласуване на резолюция, която осъжда референдумите в Украйна.

Очаква се тя да не бъде приета, тъй като Русия ще използва правото си на вето. Целта ни е „да осъдим фалшивите референдуми, да призовем страните членки да не признават каквито и да било изменения на Украйна и да накараме Русия да изтегли войските си от Украйна“, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш настоя Москва да се откаже от плановете за присъединяване на четири украински области, защото влиза в нарушение на хартата на ООН и на международното право:

„Искам да подчертая, че така наречените референдуми в окупираните региони бяха проведени по време на активни бойни действия и противоречие с украинската конституция. Те не могат да бъдат наречени истинско волеизявление на народа и, ако Русия реши да изпълни намеренията си, ще застраши още повече шансовете за мир“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви