Вотът поскъпна
Вотът поскъпна

МВР излезе с обобщение на акциите срещу нарушенията на изборните права на гражданите. Стана ясно, че вотът е поскъпнал почти двойно заради спадането на избирателната активност.

„Цената на един глас расте, варира между 50 и 100 лева“. Това съобщи вътрешният служебен министър Иван Демерджиев. „Вероятно тенденцията за понижаване на избирателната активност повишава цената на гласовете“. Така разтълкува той поскъпването. По думите му сигналите за търговия с гласове са по-малко през тази кампания. Но пък са се появили нови схеми, предимно в сферата на корпоративния вот.

„Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали.“, коментира вътрешният министър.

Акцията на органите на реда в навечерието на изборите, насочена срещу търговията с гласове и корпоративния вот, вече обхваща цялата страна и ще продължи до полунощ на 2 октомври.

От август до днес МВР е провело над 97 акции срещу търговията на вота, отчете главният секретар на МВР, главен комисар Петър Тодоров.

Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола, сочи статистиката на вътрешното министерство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви