Нощ на учените

С няколко инициативи Бургас се включва в Европейската Нощ на учените днес. Програмата включва срещи и лекции с преподаватели в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, заяви заместник -ректорът проф. Д-р Инж. Сотир Сотиров за БНР Бургас.

Какво означава киберсигурност и как да се държим в социалните мрежи и онлайн пространството са сред темите, с които младите хора ще се запознаят: „Идеята е все повече, така наречените STEM направления да бъдат представени пред младите хора, защото навсякъде битува едно мнение, че те са малко по-сложни и малко по-трудно се възприемат, това са химията, математиката, програмирането. Второто направление е компютърни системи, технологии и софтуерно инженерство или така наречените информационни и комуникационни технологии и там всъщност университетът ни е много силен в „изкуствен интелект“, нещо много модерно, но ние сме се ориентирали към това да представим какво означава всъщност „киберсигурност“.

Официалното откриване е в 14.30 часа в аулата на медицинския корпус на университета.

В нощта на учените ще се включат ученици от четири бургаски училища. Партньори на инициативата са Международният младежки център в Бургас и детският музей „Планет ум“, които ще демонстрират пред младите хора забавната част на науката.

Европейската нощ на учените — най-голямата европейска проява за комуникация и популяризиране на науката, ще се проведе днес в общо 26 държави, за да покаже разнообразието на европейската научно-изследователска дейност и нейното отражение върху всекидневието на гражданите. Европейската нощ на учените се провежда в няколко държави — членки на ЕС, а също и в държавите, асоциирани към програмата „Хоризонт Европа“.

Проявата, която се посещава от един милион души всяка година в Европа и извън нея, доближава учените до широката общественост и стимулира интереса към научноизследователската кариера, особено сред младите хора. Децата, юношите и семействата ще имат възможност да се запознаят с работата на учените чрез развлекателни и образователни дейности като научни представления, игри, викторини, състезания, изложби и цифрови дейности.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви