Съветът за сигурност се събира на заседание
Съветът за сигурност се събира на заседание

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди изтичането на газ от газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 в Балтийско море. За него се предполага, че е саботаж, обяви шведският външен министър Ан Линде, цитирана от световните агенции.

„Като настоящ председател на Съвета за сигурност Франция ни информира днес, че Русия е поискала среща относно течовете по „Северен поток“. И тази среща се планира за петък“, заяви Линде на пресконференция.

Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ от двата газопровода – „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“ вече е изтекъл във водите на Балтийско море. По-рано през седмицата двете съоръжения бяха засегнати от взривове, причините за които още са неизвестни. При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, се очаква те останат празни в неделя. Това каза ръководителят на агенцията Кристофър Боцау.

Съветът за сигурност се свиква по искане на Русия. За това оповести говорителката на Министерството на външните работи на федерацията Мария Захарова в Телеграм. Тя добави, че Главната прокуратура е започнала разследване за международен тероризъм във връзка с течовете от газопроводите.

Компанията „Норд стрийм“ („Nord Stream AG“) съобщи за „безпрецедентни разрушения“ на три места по двата газопровода. Едното е на „Северен поток 2“ и две – на „Северен поток 1“. Шведски сеизмолози съобщиха, че същия ден са регистрирали две експлозии по маршрутите на газопроводите, минаващи по дъното на Балтийско море. Авариите са станали в акваторията на Дания и заради изтеклия през водата в атмосферата природен газ е забранено преминаването на самолети и кораби през зона с радиус пет морски мили (9,26 км).

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен окачестви станалото като саботаж.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви