Служителите на РЗИ-Бургас проведоха протест днес заради обидно ниските си заплати.

Те се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция и заявиха, че са готови всеки ден, в обедната почивка, когато не са активно работещи, да изразяваме своето недоволство по същия начин.

Д-р Мирослава Киселкова, началник отдел Противоепидемичен контрол към РЗИ-Бургас, сподели, че последното увеличение на заплатите на инспекцията е било през 2020 г.

Тя допълни, че възнагражденията на много бюджетни структури в страната са били актуализирани заради постоянно повишаваща се инфлация, но не и техните.

Сега излизаме на символичен протест, за да покажем, че и ние съществуваме като държавна администрация, която заслужава достойно заплащане. Средната заплата на инспектор в РЗИ е 1000 лева. Възнагражденията ни трябва да бъдат съобразени с актуалната обстановка. Минимум трябва да бъдат вдигнати с процента както върви инфлацията. Разбираме, че това не може да се прави постоянно, така че едни 50% увеличение биха били подходящи за един достоен живот на служителите в тази институция„, допълни тя.

Според нея така от инспекцията ще успеят да привлекат и повече млади кадри, които биха били доволни от едно такова заплащане.

Припомняме, че служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви, че няма законов механизъм за гласуване увеличение на заплатите без парламент, но се водят разговори за компенсации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви