САЩ: Рано е да се говори за саботаж
САЩ: Рано е да се говори за саботаж

САЩ смятат, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите „Северен поток“ е извършен саботаж. Това заяви американски военен представител, въпреки опасенията на съюзниците на Вашингтон, че става дума за умишлени действия, предаде Ройтерс.

„Все още има много неясноти“, каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ. Противно на всякаква логика, даващият брифинг пожелал да остане анонимен. „Доколкото знам, много от нашите партньори са стигнали до извода, че става дума за саботаж. Ще бъда откровен – на този етап не мога да ви кажа нищо със сигурност.“, съобщи БТА.

Попитан дали може да бъде изключена намесата на САЩ в течовете, американският военен заяви: „По никакъв начин не сме замесени“.

В Белия дом бяха предпазливи, когато бяха помолени да коментират възможни ответни действия. Но признаха, че са притеснени от всякакви нападения срещу критична инфраструктура на съюзници от НАТО. „Не искам да изпреварвам разследването“, каза говорителят на американското президентство Карин Жан-Пиер.

Попитан дали Пентагонът оказва някаква помощ на разследването например чрез подводници или други военни способности за действие под вода, цитираният неназован американски военен представител отговори, че засега никой не е искал подобна помощ от САЩ.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ в телефонен разговор с датския си колега. Това съобщи високопоставен военен източник от САЩ, също пожелал анонимност.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на „Северен поток“ „в тясна координация“ с тях.

Евросъюзът вчера обеща твърд отговор на всяко умишлено разстройване на енергийната си инфраструктура, след като обяви, че подозира саботаж след откритите течове по подводните руски тръбопроводи към Европа.

Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите „Северен поток“ е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви