Оскар

Президиуимът на киноакадемията на Русия взе решение страната да не излъчи кандидат за награда „Оскар“ за чуждестранен филм и председателят на Руския комитет за наградите „Оскар“ Павел Чухрай подаде оставка, съобщиха ТАСС и АФП.

На сайта на Националната академия за кинематографично изкуство и наука на Руската федерация бе публикувано съобщение, че „президиумът на Киноакадемията на Русия взе решение да не издига за 2022 г. руски филм за наградата „Оскар“ на американската киноакадемия“.

В писмо до членовете на Руския комитет за наградата „Оскар“ народният артист Павел Чухрай каза, че „ръководството на Академията е взело едностранно решение да не номинира руски филм за награда „Оскар“.

Според режисьора това неправомерно решение е взето през главата на комисията за наградата „Оскар“ и че то не само не е обсъдено с членовете на комитета, но и те не са били информирани за него.

„Искам да ви уведомя, че в знак на протест се отказвам от задълженията на председател и излизам от състава на тази организация“, се казва в писмото. Павел Чухрай добавя, че и режисьорът Николай Достал също е изпратил писмо до комитета, в което посочва, че „напълно подкрепя“ председателя му. Достал също напуска организацията.

На сайта на киноакадемията е посочено, че президиумът създава и утвърждава състава на комисията по издигане на руски филм за „Оскар“.

През 2021 г. за неин председател е избран Павел Чухрай. Източник на ТАСС е съобщил неотдавна, че в дългия списък на претендентите за руска номинация за „Оскар“ са включени 122 филма.

През последните седмици мненията на руските кинематографи бяха разделени – Алексей Учител, член на комисията и режисьорът Андрей Кончаловски казаха пред ТАСС, че Русия трябва да номинира филм за американската кинонаграда, независимо от политическата обстановка.

Председателят на Съюза на кинематографите на Руската федерация Никита Михалков е убеден, че това е безсмислено.

Режисьорът, който е голям поддръжник на президента Владимир Путин, каза пред ТАСС, че няма смисъл Русия да се представя с филм в страна, която „отрича съществуването на Русия“. Михалков припомни, че е предложил да се създаде „евразийски“ еквивалент на наградите „Оскар“ и че неговият проект е в процес на разработка.

Руски филми три пъти са печелили „Оскар“ за чуждоезичен филм – „Война и мир“ на Сергей Бондарчук (1968), „Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов (1981) и „Изпепелени от слънцето“ на Никита Михалков (1994).

Американската киноакадемия ще връчи за 95-и път наградите „Оскар“ на церемония на 12 март 2023 г.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви