Умна къща

Какви устройства са включени в системата за изграждане на умен дом и как взаимодействат помежду си? На тези въпроси ще отговорим сега.

Какво е система за интелигентен дом?

Основната идея на интелигентния дом е домашната автоматизация: опростяване на рутинните действия, които извършваме у дома всеки ден. Всъщност, произходът на такава автоматизация може да се нарече добрите стари прахосмукачки, хладилници, електрически чайници, ютии, бавни печки и микровълнови печки, които опростяват живота.

Класическият „умен“ дом е набор от джаджи, които автоматизират определени действия в къщата. Най-простият пример е включване и изключване на светлина в определено време. По-сложно е активирането на охранителната камера при отваряне на входната врата. Доста сложно – включване и изключване на парното и управление на прозорци и завеси при достигане на определена температура.

Как работи системата за интелигентен дом?

Обикновено системата за интелигентен дом е разделена на две части. Първият включва контролния център, вторият – сензорите, отговорни за работата на цялата система. Хъбът е контролният център на интелигентен дом, включвате го в електрически контакт, след което той се свързва с Wi-Fi и отговаря за контрола и комуникацията с други сензори. Защо е необходимо това? Факт е, че повечето интелигентни домашни сензори са безжични и работят на батерии. Ако бяха директно свързани към Wi-Fi, тогава животът им щеше да бъде относително кратък. Използването на хъб ви позволява да ги контролирате чрез енергийно ефективен радио интерфейс, обикновено ZigBee или Z-Wave.

Какво може да направи една система за интелигентен дом?

Осветление

„Умната“ светлина е най-честият случай на използване на „умен“ дом. В базовата версия потребителят разполага с „умна“ крушка, която свързва чрез Wi-Fi и я управлява от своя смартфон. Понякога вместо електрическа крушка се използва пълноценен полилей, лампа или подова лампа.

Освен това върху него се наслагват различни „умни“ сценарии:

  • автоматично включване / изключване на светлината в определено време
  • включване при отваряне/затваряне на врата
  • включване / изключване с помощта на гласова команда (ако има гласов асистент)

Между другото, можете да включвате и изключвате светлината не само чрез смяна на електрически крушки или полилеи. Можете също така да закупите специален „умен“ ключ и да го използвате за дистанционно управление на стария полилей, без да се налага да го сменяте.

Сензори и сигурност

Интелигентните сензори са важна част от интелигентния дом. Най-популярните от тях са сензори за отваряне / затваряне на врати, сензори за светлина и сензори за движение.

Сензорите обикновено имат две задачи – уведомяват потребителя за събития, но могат да бъдат и отключващ фактор за други по-сложни сценарии. Например, когато отворите вратите, климатикът се включва или лампата светва.

Втората група сензори отговаря за сигурността. Това включва детектори за теч на газ, детектори за теч на вода и пожароизвестителни аларми.

Сензорите за изтичане на газ анализират концентрацията на метан във въздуха и при превишаване на определен праг изпращат известие до контролния център, който след това предава информацията на смартфона или включва звукови известия (в зависимост от настройките).

Сензорите за изтичане на вода са монтирани на пода на уязвими места. Когато върху тях попадне течност, контактът се затваря и сензорът също изпраща информация към контролния център.

Пожарните сензори реагират на появата на дим в помещението или рязко повишаване на температурата. В допълнение към уведомяването на собственика или активирането на системата за гасене на пожар, някои сензори могат да изпратят аларма към аварийната конзола.

Камери

Смарт камерите са друга част от интелигентния дом. Често те играят и ролята на контролен център. Камерите работят съвместно с други устройства, най-често със сензори за движение или звънци. При движение в зрителното поле се активира и започва запис, можете също да настроите предаване на живо към смартфона на потребителя.

Дистанционно управление

Дистанционните управления са нещо като връзка между „умния“ дом и „глупавата“ домакинска техника. Такива дистанционни имитират сигналите на конвенционално IR дистанционно управление и можете да ги управлявате с помощта на вашия смартфон.

Интелигентното дистанционно управление имитира сигнала на конвенционално дистанционно управление от домакински уреди. Да кажем, че имате стандартен климатик, без „умни“ функции. Отваряте приложението smart remote и включвате настройката и синхронизацията с дистанционното управление на климатика. Приложението ще ви помоли да насочите дистанционното управление на климатика към „умното“ дистанционно и да натиснете последователно няколко бутона. Тогава „умното“ дистанционно управление ще определи модела на вашия климатик и ще може да имитира неговите сигнали.

След това климатикът става част от „умния“ дом и може да се управлява от смартфон или чрез гласов асистент. Просто натискате бутон на смартфона си и „умното“ дистанционно изпраща съответната команда към климатика.

Освен това интелигентното дистанционно може да бъде част от други сценарии. Например, имате температурен датчик и задавате следното условие: ако температурата на датчика е над 26 °C, тогава трябва да включите климатика на 24 градуса, ако температурата е под 23 градуса, тогава трябва да включите изключеният климатик. Веднага щом температурата се повиши, „умното“ дистанционно управление изпраща сигнал за включване към климатика и регулира температурата му според зададените условия. Звучи комфортно, нали?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви