Андрей Златков Николов е кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България“ за втори МИР Бургас. Той е от Созопол, на 31 години, женен с две деца. Завършил е частна английска гимназия ”Британика”-гр.Бургас, изучавал Бизнес администрация в БСУ.  Занимава се с частен бизнес. Общински съветник в Общински съвет Созопол от групата на БСП.

В неговите приоритети, за които ще работи в Народното събрание, са развитието на туризма, подобряване на условията за живот в селските райони и конкретни проекти за Созопол.

Андрей Николов е син на бившия кмет на Созопол Златко Николов, който е известен с това, че е управлявал разумно общината и я е оставил в добро финансово състояние.

Г-н Николов, Вие не се занимавате с туризъм. Защо голяма част от Вашите приоритети са свързани с този сектор?

Да, моят бизнес е различен, но всеки, който живее в Созопол, Черноморец и навсякъде по морето, косвено или пряко е свързан с туризма. Хората тук разчитат на туристите, независимо с какво се занимават. Икономиката в тези райони е свързана с този сектор, приходите в общините са предимно от него. От хотелиерите и ресторантьорите, до възрастните жени, които дават по две стаи под наем или продават сладко от зелени смокини – всички сме свързани с този бранш.

Какво, според Вас, трябва да се промени?

Всички знаем, че най-популярен сред младите хора е алкохолният туризъм в Слънчев бряг. Който е ходил там през лятото, е видял тълпите от пияни младежи. Много от тях дори не разбират, че са били в България. Искам това да се промени.

Искам, и ще работя за това, България да стане предпочитана дестинация за хора, които имат други интереси. Искам туризмът да се преориентира от „икономика на услугите“ в „икономика на преживяванията“. Тоест – да предоставяме на туристите преживявания, които да им оставят спомени, да препоръчват България на приятелите си и да се връщат тук.

Какви видове туризъм трябва да развиваме?

България не е само слънце, плаж, море, евтин алкохол и дискотеки. Да, имаме всичко това, но имаме и още много възможности за развитие на сектора. Ще работя за създаване на условия и рекламиране на България като туристическа дестинация, която предлага тематични продукти в областта на културното наследство, археологията, съвременната култура, защитени природни територии, балнео и спа туризъм, исторически, спортен, религиозен туризъм. В Странджа има чудесни туристически пътеки. От тук минава и пътят на птиците – Виа Понтика. Това също е неразработена туристическа ниша.

Погледнете какво правят Турция и Гърция – рекламират всеки археологически обект, който имат. Правят атракция от тях и привличат туристи.

Нужен ни е Национален план за развитие на туризма и превръщането му в ключов отрасъл на българската икономика. За това трябва да работят в синхрон Министерството на туризма, на културата, на благоустройството и МВнР.

Ще настоявам за повече средства за консервация и реставрация на културните ни паметници. В цялата Бургаска област има уникални археологически паметници. По много от тях обаче не се работи. Няма пари. До сега държавата сякаш неглижира тази възможност за приходи в бюджета.

Трябва ни реклама. Всички тези обекти трябва да се интегрират в маркетингова стратегия за развитие на туризма.

А могат ли туристите да стигат до тях?

Това е другият проблем, който трябва да решим – изграждане на прилежаща инфраструктура около историческите и археологически обекти. Тези пътища са ангажимент на държавата. Правим някакви подобия на магистрали и дотам. Как да стигнат хората до Акра, до мегалитите в Странджа?

Като заговорихме за Странджа, там има села, които могат да развиват туризъм, но сякаш не го правят достатъчно.

Как да го правят? В много от селата няма канализация. Има европейско изискване канализация да се изгражда в села, в които постоянно живеят 2000 души. Ние такива села нямаме. Парадоксът е, че се разрешава изграждане на системи за водоснабдяване и в села с по-малко жители. Може ли да има вода, а да няма канал. Или да копаем сега за вода, да оправим пътя, а след това, когато и ако разрешат, да копаем отново за канализация? Аз ще настоявам това да се промени и да се осигури вода и канал за села със 100 жители.

Друг проблем е уличната инфраструктура. Да, това е ангажимент на общините, но държавата трябва да им отпуска повече средства целево. Държавата отпуска целеви средства за инфраструктура, но те са крайно недостатъчни. За 2022 на община Созопол са отпуснати само около 800 000 лв.

И община Созопол, с огромния дълг, който й остави предишното ръководство, не може да осигури достатъчно средства. От години не са правени ремонти на пътищата в общината. Тази година платихме 4 млн.лв. от стария дълг. Представете си, ако нямахме тези задължения, колко обекти щяхме да направим.

И как ще привлечете млади хора по селата, с какво ще се занимават?

Това е един от приоритетите ми. Забелязва се миграция от големите градове в по-малките населени места. Ако оправим пътищата и водоснабдяването, ако създадем условия – като детски градини, площадки за игра и отдих, работни места,  вероятно повече хора ще поискат да отидат на село. При по-спокойния живот, чистия въздух и храна, по-добра обстановка за отглеждане на деца.

Там може да се развива еко туризъм. Може да се развива био земеделие. Много държави вече използват тези дадености.

Забелязвам, че много от политиците през последните години изобщо не виждат по-далече от жълтите павета.

Виждам, че в приоритетите Ви е основно развитието на община Созопол. Какво можете да направите, като депутат за нея? Хората искат конкретика, а не просто общи обещания?  

Разбира се, че ще обръщам внимание на общината, в която живея. Ако всеки народен представител прави същото, ще стане ясно, че проблемите за решаване на много места са идентични. И ако всеки си постави няколко важни задачи за своя регион, нещата ще се случват. Не може да се мисли само за София.

Един от проблемите на Созопол, който обаче трябва да се реши от държавата, е остров Св. Кирик и Юлита. Ще настоявам да се предостави възможност на Община Созопол да управлява прилежащата инфраструктура на остров Св. Кирик и Юлита – провлака, кейовата част и хидротехническото съоръжение.

В Созополска община има и  други имоти с отпаднала необходимост, собственост на държавни структури. Те също трябва да се предоставят на община Созопол.

Нашата община е богата на културно-исторически паметници. Един от приоритетите ми ще е създаването на съвместни проекти между общината и Министерството на културата и Министерството на туризма за изграждане и стопанисване на исторически и културни забележителности на Созопол.

Необходимо е също сътрудничество между община Созопол конкретно и другите общини и ресорните министерства за осъществяване на общински проекти от обществен интерес.

Защо хората трябва да гласуват за Вас?

Защото на държавата са необходими млади, образовани хора, които мислят за развитието на регионите, от които са избрани. Затова са важни преференциите. За да изпратим в Парламента местни, които познават проблемите на хората, проблемите на общините и имат идеи за решаването им. И всеки може да се срещне с тях, да им сподели грижите си. Местните хора ще носят отговорност пред съгражданите си, съседите дори.

Освен това аз живея в Созопол. Тук е семейството ми, искам дъщерите ми да останат тук. И искам да продължавам да гледам хората в очите.

Затова изберете номер 28 и преференция 106.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви