Две японски автомобилни компания са на път да прекратят работата си в Русия. Това съобщават местни медии като се позовават на информации в Япония. Само преди дни стана ясно, че това ще направи Toyota, а по-рано същите намерения обявиха и от Nissan. Сега към тях се присъединяват Isuzu и Mazda.

Според неофициални данни, Isuzu обмисля да спре производството на автомобили поради невъзможност да доставя компоненти за капацитета на Уляновския автомобилен завод (JSC Isuzu Rus). Японците произвеждат камиони, но предприятието не работи от пролетта на тази година. Също така компанията продава в страната пикапи D-Max и SUV Mu-X, съобщава японският вестник Yomiuri.

Isuzu стартира производството на автомобили в района на Уляновск през 2008 г.

През 2021 г. заводът е произвел 3700 автомобила. През 2022-а беше планирано производството да се увеличи с 50%. Дилърската мрежа на марката се състоеше от около 100 центъра в Руската федерация. Имаше центрове и в Беларус, Армения и Казахстан.

Същевременно пред руското издание Motor представител на местната фирма PJSC Sollers Auto потвърди факта, че преговарят с Mazda за прекратяването на производството на автомобили във Владивосток и изкупуването от Sollers на дела на японската компания в съвместното предприятие. От Sollers Auto вече са разработили план за рестартиране на Далекоизточния автомобилен завод за производство на автомобили от други марки и в момента финализират преговорите по този въпрос.

Фактът, че Mazda планира да спре производството на автомобили в Русия, стана известен през уикенда. Това съобщи на агенция Nikkei, позовавайки се на свои източници. От руското представителство на Mazda за Motor казаха, че „според йерархията на корпоративната комуникация“ или самият завод, или централата на компанията могат да коментират ситуацията.

Това е съвместно предприятие между Mazda и Sollers Auto, което се намира във Владивосток и доскоро произвеждаше моделите Mazda6, CX-5 и CX-9. Проектният капацитет на завода, открит през 2012 г., е 100 хил. автомобила годишно, а инвестициите възлизат на 10 милиарда рубли. Също така във Владивосток има завод за производство на двигатели Mazda от семейството SkyActiv-G. Очаква се официалното решение да бъде обявено скоро.

Nikkei на свой ред отбелязва, че Mazda възнамерява да спре производството на автомобили в Русия поради проблеми с веригите за доставки и възможни финансови санкции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви