Министерски съвет дава на Спешна помощ до 600 лв.
Министерски съвет дава на Спешна помощ до 600 лв.

След спирането на извънредната обстановка заради Ковид бяха спрени допълнителни заплащания. В резултат на което възнагражденията на служителите в Спешна помощ спаднаха значително. Вече два месеца зрее недоволство. Затова днес на заседание на Министерски съвет бе решено да се отпуснат допълнителни средства, тъй като в момента няма работещ парламент. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на извънреден брифинг пред ЦСМП – София.

Лекарите ще бъдат компенсирани с около 600 лв., фелдшерите и медицинските сестри – с около 400 лева, санитарите – с около 350, шофьорите на линейки – с около 150 лв., парамедиците – с около 170 лв. Тази компенсация влиза в сила от първи октомври, според решението на Министерски съвет, допълни министърът.

Общата стойност на отпуснатите средства е в размер на 9.8 млн. лв. Мярката ще важи до края на годината, тъй като на хората не може да бъде увеличена заплатата заради липсата на работещ парламент.

При служителите на РЗИ, които също са в стачна готовност заради ниски заплати, е трябвало да се случи оптимизиране. „Няма как да се оптимизира сектора в момента, тъй като и в момента съставът е много намален. РЗИ много адекватно реагира при наводненията в карловските села, имахме 55 човека на терен след бедствието”, допълни Меджидиев.

„В момента нямам законов механизъм да гласувам увеличение на заплатите никъде – това може да направи само парламентът, който да заложи тези средства и занапред. В момента водим преговори с МЗ какво да направим. Напълно ги разбирам хората”, допълни служебният министър на здравеопазването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви