Венецианска комисия

Днес адв. Петър Петров и адв. Цвета Рангелова – кандидати за народни представители от „Възраждане“, участваха в среща с Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Срещата е  по покана на Министерството на правосъдието. Тя се проведе в НИП и бе във връзка с инициирани от Министерски съвет проекти за промени.

Темите обсъждане на срещата са : Ограничение на безконтролността на Главния прокурор и възможността за разследване срещу него; Критериите за избор и работа на ВСС и Инспектората; както и необходимостта от съдебна защита срещу прокурорските актове.

В дискусията представителите на „Възраждане“ представиха позицията на политическата организация, както и  предоставиха препис от законопроекти в тази връзка, които парламента не е приел. Всеки член на комисията е получил копие от преписите.

След срещата адвокат Петър Петров разговаря с журналист на BurgasNews:

Господин Петров, за какво се отнасят тези преписи и с какви законопроекти, които не са били приети са свързани те?

Би следвало Венецианската комисия да се запознае както с изготвените от правителството евентуални бъдещи законопроекти, така и със законопроектите, вече внесени от политическите партии в Парламента – тъй като и по трите гореизброени проблемни, според Комсиията теми, „Възраждане“ вече е внесла  законодателни решения, които следват препоръките на самата Венецианска комисия. Това са законопроектите за промени в „Закона за съдебната власт“ от 07.12.2021г. и за промени в Наказателно процесуалния кодекс от 20.04.2022г. Въпреки че тези законопроекти предлагат решения на посочените от Венецианската комисия проблеми, както по-горе споменахме те не бяха разгледани от 47-то Народно събрание и то в нарушение на правилника, приет от същото Народно събрание.

Представи ли Венецианската комисия списък със свои искания и въпроси на които трябва България да отговори?

Представителите от Венецианската комисията ни представиха 4 дни по- рано предварителен списък с въпроси относно срещата.  Ние, политическите партии, като равнопоставен партньор следваше да имаме също възможност да представим предварително наш списък с въпроси към тях по същите теми.

Защо следваше? Говорите така сякаш това не се е случило?

Такъв опит да им предоставя и наш списък с въпроси аз направих още в петък, но служители в министерството ми отказаха съдействие за това. На срещата ние,  представителите на „Възраждане“,  връчихме на всеки от представителите на Венецианската комисия преписи от двата внесени законопроекта за промени в ЗСВ и в НПК, за да се запознаят с част от нашата свършена дейност в парламента по поставените от тях теми.

Представен им беше също така и списък с 11 въпроса, касаещи съдебната реформа. Надяваме се във Венецианската комисия да подходят сериозно към поставените от нас въпроси и взаимодействието ни с този консултативен орган към Съвета на Европа по темата „правосъдие“ да продължи.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви