Удължават частичното бедствено положение
Удължават частичното бедствено положение

Срокът на обявеното частичното бедствено положение в областите Бургас, Ямбол и Хасково ще бъде удължен. Това обяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев, цитиран от БНР. Удължават бедственото положение в крайграничните общини на тези области до 29 септември. То беше обявено на 23 този месец заради засиления мигрантски натиск на турско-българската граница.

Основната причина за обявяването на бедственото положение е трагичното състояние на горските пътища в района на границата, посочи Станев. „Не състоянието на пътя до самото инженерно техническо съоръжение, а проблемът е до там. Изровени са с годините пътищата, неподдържани са доста години назад“, каза Станев.

Зам.-главният секретар на МВР подчерта, че мигрантският натиск в момента е безпрецедентен. „Огромен е, размерите са наистина застрашителни, но въпреки това всички мерки от наша страна са взети. Така че проблеми има, но ги решаваме, като се стараем да не командироваме излишни служители от националната полиция и жандармерията, а ги използваме във вътрешността на страната“, призна Станимир Станев.

Възстановяването на горските пътища в граничния район на Ямболска област ще приключи до месец, увери областният управител на Ямбол Георги Чалъков. Той уточни, че удължават бедственото положение в общините Елхово и Болярово до 23 октомври.

Само преди два дни видео от социалните мрежи, снимано през юни, онагледи тревожното състояние на границата – то показа как цял бус с нелегални чужденци директно минава през дупка на оградата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви