Кредит
Времената в момента са трудни. Парите често не ни достигат, за да задоволим основните си нужди. За това голяма част от българите поне веднъж са теглили кредит. Често се случва старите ни уреди да се повредят и да няма как да бъдат поправени евтино, или пък да имаме нужда от ремонт или нови мебели за дома.
Когато имате нужда от пари, за да си закупите даден продукт, можете да изтеглите заем от банка, да вземете бърз кредит или да се възползвате от стоков заем. Банките понякога имат прекалено много изисквания, които не всеки потребител може да покрие. Ако не работите на трудов договор от поне шест месеца или пък сте самоосигуряващи се лица, има голям шанс банката да не одобри заявката ви за кредит.

Тогава остават другите възможности – бърз кредит или стоков заем. Как да решите кое да изберете?

Какво е стоков кредит?

Стоковият кредит е вид потребителски заем, който банките и небанковите финансови институции предлагат. Неговият размер може да варира от 100 до 50 000 лева със срокове на погасяване от 3 до 72 месеца. Ако желаете да закупите дадена стока или да заплатите услуга, но нямате нужната сума, стоковият кредит е подходящ вариант за бързо разрешаване на проблема. Това е целеви кредит, при който сумата се отпуска за закупуването на определен продукт. Обикновено този заем е краткосрочен и може да се предлага с или без оскъпяване.

Този вид заем може да бъде използван за закупуването на мебели и цялостно обзавеждане, климатична и отоплителна техника, бяла и черна техника, компютри, мобилни телефони, инструменти и оборудване или пък строителни материали. Потребителите често вземат стокови кредити, когато искат да закупят по-качествен или по-висок клас продукт, в сравнение с този, който доходите им позволяват.

Бърз кредит – какви са неговите характеристики?

Бързите заеми са изключително разпространени сред българското население. Такъв вид заем може да бъде взет от офис на кредитора или пък изцяло онлайн. Когато вземате бърз кредит дадената финансова институция не следи по какъв начин харчите парите, усвоени от него. Има два основни вида бърз кредит. Те са кредит на вноски (седмични или месечни) и заем до заплата. С финансовия продукт бърз кредит на вноски можете да усвоите по-големи суми, докато при кредит до заплата усвоените суми са по-ниски, обикновено до 1000 лева, а сроковете за погасяване – кратки.

Кой вид заем да изберете?

Проучете условията на предлаганите оферти и преценете кой продукт е по-близък до вашите нужди. Потърсете дали в момента има промоционални оферти, които да са подходящи за вас. Предимството на стоковия заем е, че при него може да нямате оскъпяване, но пък при така наречения бърз кредит можете да разпределите сумата по ваше желание. И двата типа кредит имат подобни условия. За да се сдобиете с някой от тях е нужно да имате добра кредитоспособност, както и сравнително добра кредитна история. На който и заем да се спрете, винаги четете условията по договора си. Питайте също дали по кредита има допълнителни такси или застраховки, за да направите информиран избор.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви