Яна Борисова

На 6 октомври 2022 г. (четвъртък) културната сцена в Бургас ще принадлежи на Яна Борисова – един от най-значимите съвременни български драматурзи. Нейни пиеси се играят не само у нас, но в театрите по цял свят и се превръщат във възторжено очаквани и посрещани от публиката класики.

Тя ще гостува в морския град като част от две събития от афиша на V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест.

Премиерата на книгите ѝ „Чудна лятна нощ“ и „Десет пиеси“ ще започне в 17 часа в Културен дом – НХК. Те събират нейни текстове, които могат да се превърнат в (и са) постановки, но и са прекрасно четиво. Ето какво казва за тях Георги Тошев: „Нейните текстове са дълбоки, лични, докосващи и изящни…

Не случайно я наричат „световен автор“ и не само заради успехите ѝ извън границите на България, а заради умението ѝ да общува с всички хора, където и да се намират те.“ Стефан Вълдобрев допълва: „Чудна лятна нощ“ е първият роман, който тя публикува. Ще се влюбите в него.

Той е повече от текст, той е като музика. Една литературна соната за копнежите помежду ни, за невъзможната споделеност. Насладете се.“ – кани публиката популярния музикант и актьор. Събитието ще бъде под формата на творческа среща, на която всички, ценящи класните литература и театър са поканени. Входът е свободен.

Малко по-късно, на същото място – НХК, от 19:00 ч. ще започне „Място наречено другаде“ – театрален спектакъл с най-новия текст на Яна Борисова. Творбата е смешна и покъртително откровена история, разкриваща мъжката и женската гледна точка, когато любовта е някъде наоколо.

Режисьор е Димитър Коцев – Шошо, участват Боряна Братоева и Петър Антонов.        Сценография и костюми – Елис Вели, музика – Милен Кукошаров. Представлението е посрещнато с изключителен интерес в София и е поставено 5 пъти в пълните зали на Младежки театър „Николай Бинев“ и парк-сцена „Борисова градина,“ където е гледано от близо 3000 души.

Премиерата в Бургас кани любителите на театъра да се потопят в завладяващия свят, изграден от Яна Борисова и пресъздаден на сцената от великолепни актьори, сред комплиментите за които и от критика, и от публика са: „Брилянтен Петър Антонов, прекрасна Боряна Братоева“. Билетите са в продажба на касата на „Часовника.” За повече информация и резервации: 0894898098, Маруся Русева.

Не пропускайте възможността да се докоснете до таланта и творбите на Яна Борисова. „Тя се забавлява с нещата, които смята за най-сериозни. И съвсем насериозно се занимава с най-смешните човешки моменти“ – казва Димитър Коцев-Шошо.

„Провокира нова вълна в българската драматургия и най- важното – успя да възпита и да отгледа нова театрална публика, която непрекъснато се увеличава“ – споделя журналистът и продуцент Георги Тошев. „Пиесите ѝ са явление в съвременната българска драматургия“ – допълва Стефан Вълдобрев.

Заповядайте да се убедите сами – на 6 октомври (четвъртък) от 17 часа на творческа среща – литературна премиера и от 19 часа на театралната постановка „Място наречено другаде“.

 

Събитията са част от програмата на петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Инициатор и организатор на формата е символът на бургаското гостоприемство Гранд хотел и СПА Приморец, с подкрепата на община Бургас и Арт Ателие. Медийни партньори са Дарик радио и БНР – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви