Автомобилът харчи повече, защото...
Автомобилът харчи повече, защото...

Защо автомобилът от време на време започва да харчи повече гориво и кой е виновен за опустошаването на резервоара? Излъгали са ни на бензиностанция при зареждане или е време за посещение в сервиза?

Тези въпроси си задават доста шофьори, които отчитат, че автомобилът им харчи повече от обикновено. Дори в държавите с евтино гориво хората не са склонни да плащат повече от необходимото, още повече, че навиците им зад волана, както и маршрутите, по които минават всекидневно, не се променят.

Изданието Autovaux.co.uk се обърна към експерти. Те трябваше да обяснят на какво най-често се дължи повишеният разход на гориво, забелязван както при бензинови, така и при дизелови автомобили. Те посочиха 5 причини, свързани с техническото състояние на превозното средства, които влияят на неговия „апетит“ за гориво.

Меки гуми
Най-честата причина за повишаване на разхода на гориво. Обикновено техният принос е около 1 л/100 км допълнително, което не е никак за пренебрегване,

особено ако автомобилът изминава големи разстояния.

Трябва да отбележим още, че по-меката гума се износва по-бързо и съответно трябва да бъде заменена, което също бърка в джоба на собственика на автомобила. В същото време, по-твърдата от необходимото гума също се износва по-бързо и не пести гориво. Затова най-правилно е да се следват предписанията на производителя.

Впрочем при използване на зимни гуми автомобилът харчи повече. Те са по-правило по-тежки и с по-мек състав, което повишава триенето.

Спирачни дискове
Втората по значимост, но първа като опасност причина за увеличения разход на гориво са окислени спирачни дискове. При подобен проблем автомобилът харчи с 2-3 литра повече от обикновено, а освен това е и опасен както за возещите се в него, така и за останалите участници в движението.

Решението в случая е много лесно – разглобяване, почистване на спирачните дискове, както и смяна на накладките, ако е нужно. На местата по света с по-тежък климат – тоест повече сняг, подобна операция трябва да се прави поне веднъж годишно, като се използва специална смазка, която е устойчива на влага.

Забравен филтър
Нежеланието за навременно техническо обслужване и умението на много шофьори „на вкус и на цвят“ да определят състоянието на маслото в колите им обикновено води до сложни и скъпи ремонти. Това обаче не отказва много от тях и те продължават да не спазват сроковете за обслужване, като се оправдават с липса на време или пари. А в това време автомобилът сам се „убива“, като паралелно с това качва и разхода си на гориво.

Сгъстеното моторно масло влияе негативно на разхода, но още по-лоша от него е пропусната смяна на въздушния филтър.

Създаване на дефицит на въздуха води до обедняване на сместа в цилиндрите, която двигателят компенсира с гориво. Общо взето – край на икономията. Затова е най-добре филтърът да се проверява редовно и да се сменя при нужда. Почистването му не е добър вариант.

Свещи за запалване
Още един важен консуматив, който изисква редовна смяна, са свещите. Всеки опит за експеримент с тях от рода на „тези са приключили, но все пак ще изкарат още малко“ или „тези са евтини, но вършат работа“ също води до увеличение на разхода на гориво. Самостоятелният избор също не е добра идея, тъй като производителят е показал какви свещи трябва да се използват.

По правило свещите се сменят на 30 000 км, като техните параметри са строго описани в техническата документация на автомобила. И ако инженерът, на когото е поверено проектирането на двигателя, е решил, че те трябва да бъдат такива, то едва ли решението на шофьора да сложи друг вид е оправдано. Факт е, че някои от тях – иридиевите, например, не са евтини, но пък, от друга страна, качеството е много важно.

Изпускане на въздух
Най-сложната за диагностика, но също често срещана причина за повишен разход на гориво. Колкото повече въздух има, толкова повече бензин е нужен, преценява блокът за управление на двигателя, и дава съответната заповед на бензиновата помпа. В някои случаи разходът може да скочи с повече от 10 л/100 км. Пример за това е 4,7-литровият мотор на Jeep Grand Cherokee, при който разходът беше достигнал 30 л/100 км именно заради подобен проблем.

Изтичането трябва да се търси не само в маркуча, минаващ зад датчика, но и при дюзите и уплътненията. Ако имате представа от дизайна на мотора, можете да използвате течност WD-40, стига да има такава или нещо подобно под ръка. Напръскайте на проблемните места и където видите мехурчета, там изпуска.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви