Църквата връчи награди
Църквата връчи награди

С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос, започна тържествената света литургия. Тя беше по повод 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка. 17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина. На този ден църквата връчи и награди на изтъкнати българи.

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора – при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха заедно в богослужението. Под нея има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа.

Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор и участвал в инициативния комитет за съграждането на храма. Той е избрал и името му. Тя пристигна от Дания за църковния юбилей.

„Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 г. казва: Този храм е вечен символ на православната ни вяра, надеждата и любовта“, посочи в словото си Старозагорският митрополит Киприан. Той припомни за делото на майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали инициативен комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея, отворила пътя за свободата на България преди 144 години.

Църквата връчи почетни плакети

С почетни плакети „Свети Карп“ на Старозагорската митрополия бяха удостоени президентът Румен Радев, президентът Георги Първанов/2002 – 2012/ и Симеон Сакскобургготски, в знак на благодарност за съхраняването на храма. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас и кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива дейност за запазването на храма. Както и на Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България.

С тържествената литургия днес беше поставен финал на тридневната програма, с която Старозагорската света митрополия отбеляза 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви