Любен Дилов представи основните акценти от сектор „Туризъм“, заложени в програмата „България след кризите” на коалиция ГЕРБ-СДС.

На срещата, проведена днес в Културен Център „Морско Казино“, присъстваха представители на туристическия бранш.

На място бяха още и голяма част от кандидатите за депутати на ГЕРБ-СДС, включително и водачът на листата Жечо Станков. Присъства и областният лидер на ПП ГЕРБ и кмет на Поморие Иван Алексиев.

Дилов призна, че над сектор Туризъм е надвиснала огромна криза, която трябва да се предотврати.

Програмата ни беше изяснена много точно, но в рамките на 10 дни всички се промени. Възможността от използване на ядрени оръжия от конфликта между Русия и Украйна предизвика огромна тревога. Ние сме на 300 морски мили от военните действия. Две ракети да паднат в Черно море и всички сме наясно какво ще предизвика това на бранша. Това ни накара да пренаредим философията си„, каза Дилов.

Той поясни, че вече на първо място в програмата е създаване на център, който да обединява няколко министерства и който се занимава с мерки за предотвратяване на кризи в областта на туризма. Според Дилов е важно той да започне да се прави още сега, наред с обособяването на застрахователен фонд, който да застрахова риска в отрасъла.

Това трябва да е задача пред всички ни, независимо дали сме от ГЕРБ, ПП и БСП. Също трябва да се промени и отношението на медиите към туризма. Да сте видели гръцките телевизии 4 дни да занимават хората с обезвредяването на една стара мина в морето?! Никога няма да и да видите. Трябва да положим усили по ребрандирането на България в туристическото пространство. Нужно е и самоорганизация на гилдиите„, заяви кандидатът за депутат на ГЕРБ-СДС.

Дилов бе категоричен, че програмата „България след кризите” може да заработи веднага, след като се сформира правителство, стига то да има волята да я въведе.

Туризмът е сериозен фактор не само за бизнеса по Черноморието ни, но и от гледна точка на стабилността на държавата и БВП. Нужна е ясна програма, която да се проведе след изборите. Туристическият бранш гледа да намаля своите разходи, но за съжаление енергийните такива през последната година скочиха много. До края на тази година в Държавния бюджет са заложени средства, така че туристическият бранш да бъде обезпечен. Така се плаща по 0,25 лв. на киловат, а не по 1,50 лв. както се случва в определени часове от денонощието. Ако имам консенсус в следващото Народно събрание, то ще настояваме тази помощ да продължи и за цялата следваща година„, сподели от своя страна водачът на листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

Ето още от основните точки в програмата „България след кризите” в сектор Туризъм:

Запазване на 9% ДДС за отрасъл и на намалява не ставките на ДДС за храни и напитки.

Стратегия „Умно зелено“ – край на зеления рекет в туризма.

Лесен достъп до всички финансови инструменти /програми/ на Европейския съюз за подкрепа на сектора.

Увеличение на бюджетните средства по посока на дигитализация на сектора и намаляване на административната тежест.

Продължаване на програма – „25евро/седалка“ при авиопревозвачите.

Насърчаване на самоуправлението на гилдиите в сектора.

Създаване на клъстър Българско Черноморие – Bulgarian Black Sea Aliance.

Улеснена процедура за почасова заетост на лица между 16 и 18 години в сектора.

Ваучер за дигитализация на бизнеса, като част от национална програма за самоуправление на дигитализирането на сектора.

Еднократно финансиране на нововъзникнали иновативни компании /стартъпи/, предлагащи решения в сектора, основани на Изкуствен интелект.

Съвместен пул с МОСВ за бързо решение по посока на умно съвместно използване на защитени територии.

Изключителна политика за насърчаване на публично-частното партньорство в селския, културния, балнео и приключенски туризъм.

Развитието на програма „Море без пластмаса“.

Преглед на всички инфраструктурни проекти и свързването им с най-близките възможни обекти за туризъм.

Развитието на програма „България място за завръщане“, насочена към климатичната миграция и пенсионерите на ЕС, желаещи да прекарат старините си тук.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви