Диаманти от Русия - политически некоректно
Диаманти от Русия - политически некоректно

Европейският съюз трябва да спре да внася диаманти от Русия. Заявлението е на пет от 27-те страни членки в съвместно предложение, за което Ройтерс съобщи в неделя. Това стана след като президентът Владимир Путин нареди частична военна мобилизация миналата седмица и започна анексиране на части от Украйна.

ЕС досега е приложил шест кръга санкции, подготвя нови, които ЕК ще представи тази седмица, се нуждае от единодушие. Така може да приеме подобна забрана, която Белгия – домът на най-големия център за търговия с диаманти в света – Антверпен – отхвърли в миналото. Това отбелязва агенцията.

Полша, Ирландия, Литва, Естония и Латвия предложиха въвеждане на ответна забрана за внос на диаманти от Русия.

Там Alrosa е най-големият производител на необработени скъпоценни камъни в света. Световният център за диаманти в Антверпен заяви, че санкциите ще отнемат около 30% от бизнеса. И ще облагодетелстват конкурентните търговски центрове. Добави и, че клиентите трябва да могат сами да решат дали искат руски скъпоценни камъни.

Белгия не гледа с добро око на подобно ембарго. Още на 14 септември министър-председателят Александър де Кро каза по време на международна тематична конференция, че подобна забрана би била „огромна загуба“. И би навредила на индустрия, представляваща 5% от износа на Белгия и поддържаща около 30000 работни места.

Световната диамантена индустрия се събра тогава в Антверпен за първото издание на „Фасети“ (Facets). Това беше конференция, посветена на анализа на най-новите тенденции в диамантената индустрия. На следващия ден агенция Белга подчерта специално за БТА, че диамантеният хъб в Антверпен е между чука и наковалнята, когато става въпрос за близките му отношения с руския пазар.

Служител на ЕС и дипломат, участващи в подготовката на нови мерки срещу Русия, казаха обаче, че сега (след последните развития на ситуацията в Украйна) се очаква Белгия да вдигне ветото си. След предложението на Комисията за нови санкции, дипломати и министри ще преговарят, докато постигнат консенсус. А в противен случай въпросът ще се разглежда от евролидерите, на срещата им в Прага на 6-7 октомври.

Ханс Меркет, изследовател от неправителствената организация Ipis, смята, че

белгийският диамантен сектор иска да запази „добрия си имидж“ и да продължи да бъде „най-големият световен хъб“,

което е трудно съчетание в наши дни. „Начинът е да се каже, че търсенето в сектора е намаляло. Те могат да запазят приятелите си и да си мълчат известно време, а след като това приключи, могат да се върнат към обичайната си дейност“, обяснява Меркет пред Белга.

Националната банка на Белгия обаче е по-конкретна: първите 5 месеца на 2022 г. не показват почти никакво намаление, руските диаманти са на стойност 740 млн. евро в сравнение със 770 млн. евро през 2021 г., сподели Меркет в профила си в Tуитър на 15 септември.

По оценки на СДЦА през града преминават 84 процента от необработените диаманти в света и 50 процента от всички полирани диаманти. Преди да избухне войната в Украйна през февруари, Антверпен е внесъл и изнесъл необработени диаманти на стойност 1,8 млрд. долара от руската държавна минна компания „Алроса“, представител на която не присъстваше на конференцията „Фасети“.
Меркет смята, че отношенията с „Алроса“ в разгара на войната в Украйна не дават добър имидж на диамантената индустрия на Антверпен. Изследователят от Ipis отбелязва, че след възникването на противоречията около Русия, СДЦА е спрял да публикува данни за индустрията, както е правил в миналото. Той обаче признава, че отношенията с „Алроса“ са необходими за конкурентоспособността на белгийския диамантен пазар.

„Това е толкова важен доставчик, отговарящ на 25 процента от диамантите, които влизат в Антверпен. Ако те го загубят и Дубай (ОАЕ) го поеме, тогава ще бъде много трудно да се спре тази промяна. Сега изходът им е да кажат, че търсенето намалява“, заключава изследователят.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви